sindikat.jpg

Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske najavljuje tužbe  protiv  Elektrodistribucije Pale, Hidroelektrana na Trebišnjici , HE na Drini  i HE na Vrbasu zbog, smatraju, kršenja Kolektivnog Ugovora ERS.

Jednostrano narušavanje Kolektivnog ugovora od pojedinih Uprava zavisnih preduzeća je neprimjereno u današnjoj situaciji zbog čega će biti tuženi od strane sindikata“, zaključak je ove sindikalne organizacije.

Predsjednik Odbora sindikata ERS-a, Zoran Mićanović rekao je da su  pojedini direktori zavisnih preduzeća narušili ugovor tako što su uvažili preporuke matičnog preduzeća.

„Preporuka matičnog preduzeća nema nikakav obavezujući karakter prema zavisnom preduzeću. Ona samo sugeriše. Zbog toga pozivam direktore da povuku svoje odluke inače idu tužbe. Kolektivni ugovor je za naše radnike svetinja“, kazao je Mićanović.

Reakcija je uslijedila zbog toga što je Uprava  Elektroprivrede Republike Srpske krajem marta donijela niz mjera u cilju ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, a koje obuhvataju rezove i uštede kako bi došlo do finansijske konsolidacije preduzeća.

Iz sindikakta ERS upozorili su da je  rezovima i uštedama  došlo do povrede radničkih prava zagarantovanih kolektivnim ugovorom kroz ukidanje naknada za prekovremeni rad i izuzetan doprinos te obustavljanje nabavki koje se odnose na HTZ opremu.

“Nije slučajno da ova dva sindikalca iz termoelektrana  napadaju one koji su pokazali solidarnost u ovim teškim vremenima. Zaposleni u te dvije TE- Gacko i Ugljevik  sa oko 4000 zaposlenih imali su manju uplatu u Fond solidarnosti nego, na primjer, Hidroelektrane na Trebišnjici koje imaju 690 zaposlenih radnika”- kažu u HET-u. O najavljenoj tužbi u ovom preduzeću ne brinu. Radili su, tvrde, sve po slovu zakona.

Reakcija sindikata bi bila u redu, jer sindikat i služi da se bori za prava radnika, da prvi sindikalci poput Mićanovića u ERS-u, zaposlenog u TE Ugljevik i Željka Tepavčevića predsjednika Konfederacije sindikata RS koji je zaposlen u Termolektrani Gacko nisu iz one grupe ljudi koji dugo uživaju u “državnim blagodetima”.

Naš izvor blizak Mićanoviću i Tepavčeviću tvrdi da obojica imaju više hotelskih računa od bilo kog zaposlenog u sistemu Elektroprivrede Srpske.

Tepavčević je bio, kažu naš izvor, i klijent, već “čuvenog” profesora Papovića.

A Zoran Mićanović je bio i jedan od direktora u sistemu Elektroprivrede Srpske i koristio sve što takva pozicija donosi, pa i više…

I sad odjednom- veliki borci za ljudska prava.

Nisu se bunili u nekom ranijem period kada su zaposleni u ERS imali brojne povlastice koje u drugim preduzećima nikada nisu i neće imati.

Nisu reagovali kada su oni “kršili” pravila, pa nije u redu da sada nastupaju  žustro i to protiv preduzeća koje im je omogućilo da žive na “visokoj nozi”.