Strip crtaci.jpg (389 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas je organizovao radni sastanak na temu organizovanja prvog Strip festivala u Trebinju koji će u našem gradu biti otvoren u maju naredne godine.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur i autori Hercegnovskog strip festivala (HSF) Jovan Subotić i Nebojša Mandić koji su prezentovali dosadašnja iskustva, kao i Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

Jovan Subotić, autor Hercegnovskog strip festivala kaže da je od izuzetne važnosti što je Trebinje uvrstilo devetu umjetnost u spisak kulturnih događaja.

„Kod nas je deveta umjetnost u procvatu, imamo velike kontakte i sve ćemo staviti u službu Trebinja. Strip će interesovati i mlade i starije. Mi smo prošle godine okupili 192 crtača iz 19 zemalja, što dovoljno govori da je to jedna od najvećih manifestacija“, istakao je Subotić.

Mustur je kazao da je ovo još jedna u nizu saradnji ova dva pobratimska grada.

„Prvo treba da se Trebinju zahvalimo na podršci u vaterpolu. Naravno to nije jedina oblast, imamo niz saradnji koje obavljamo na najvišem nivou. Ovo je samo produžetak. Bavimo se turizmom i želimo da pravimo ovakve vrste manifestacija da ne bismo oskudjevali ni u čemu“, kazao je Mustur.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da je strip festival predradnja za budući filmski studio, jer je Trebinje prije bilo grad filma i to treba vratiti.

„Ovo je takođe prilika da se u Trebinju održi manifestacija kada nije pretjeran broj turista. Da dovedemo što više ljudi. Hvala organizatorima koji će dovesti zvučna imena i tako privući veliki broj turista. Nadam se da ćemo se i ovim festivalom ponositi kao i ostalim festivalima koji se održavaju u našem gradu“, kaže gradonačelnik Ćurić.

Kulturni centar je nosilac organizacije prvog strrip festivala u Trebinju.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra je kazao da stub sve manifestacije u gradu održane na najvećem nivou zahvaljujući građanima i Gradskoj upravi od koje je uvijek stizala velika podrška. Prema njegovim riječima Trebinju je falio ovaj festival.

„Održavanje festivala stripovske umjetnosti je prilika da tako krene kulturno ljeto u Trebinju. Bili smo ljubomorni 18 godina na Herceg Novi što imaju jedan festival koji mi nemamo, ali zahvaljujući pobratimskim odnosima sada i mi konačno imamo jednu takvu manifestaciju“, istakao je Vuković.