Lux Coin, proizvođač najpoznatijih novčića na svijetu, skoro je predstavio svoje novo čudo – zlatni novčić, koji u sebi sadrži jednu kap dragocjenog Old Vatted Glenlivet 1862, najstarijeg viskija svijeta u svom srcu.

Ovaj ekskluzivni Whiskey novčić je umjetničko djelo ni nalik bilo kom drugom, i zapravo predstavlja prvi legalni novčić koji u sebi sadrži viski.

Kao deo svog dizajna, zlatni novčić sadrži kapsulu koja u sebi čuva kap retkog viskija, sa ukrasima poput flaše i čaše, sanduka viskija i kulturnih reprezentacija procesa spravljanja viskija ispisanih u pozadini.


Napravljen od dve unce čistog zlata, ovaj novčić je prvi u svijetu koji sadržo tako dragocjeni stari viski u plemenitom metalu najvišeg kvaliteta.

Jedinstveni kolekcionarski predmet dio je legalnog tendera vlade Tuvalua i dolazi u ograničenom broju od samo trista kovanica. Ovo je takođe prvi od tri zlatna novčića koji formiraju novu Spirit Coins seriju, kreiranu od strane Lux Coin kompanije.

Komentarišući ovo lansiranje, izvršni direktor Lux Coin, Lukas Baranovski rekao je: "Očarani smo što je ovaj Whiskey novčić kreiran u saradnji sa stručnjacima za plemenite metale. Naša ideja enkapsuliranja kapljice najstarijeg viskija svijeta u zlatnom novčiću bila je neobična, ali mi i dalje stojimo iza naše filozofije da je i nemoguće moguće. To se zaista pokazalo kao istinito tokom rada na ovom projektu”.

Cijena ovog nevjerovatnog novčića je 9.240 dolara.


Izvor: Nezavisne novine