trebisnjica2-1.jpg

Bartoš Šidlovski iz Krakova i Loren Mosli iz Teksasa već pet godina žive u Trebinju i niko ih u tom hercegovačkom gradu ne smatra strancima.

U BiH dovela ih je želja i namera da negde na Balkanu otvore hostel. Boravili su u Sarajevu i Mostaru, ali oba grada su već imala hostele pa su odlučili obići i Trebinje. Grad im se odmah dopao, klima je bila slična onoj u Mostaru.

Odluka je pala – hostel je ubrzo otvoren, a dali su mu simboličan naziv „Polako“. U Trebinju su ostali živeti i kažu da u njemu uživaju.

– Sviđa nam se ovaj grad, odlični su klima, hrana, vino… Volimo život ovde – kaže Bartoš. U Trebinju su ubrzo stekli prijatelje, ali i solidno savladali naš jezik. Priznaju da se Bartoš bolje snalazi nego Loren, ali i ona bez problema može sama otići na pijacu i kupiti potrebne namirnice.

– Ovde, u Trebinju, ali i na celom Balkanu sve je polako. Ljudi imaju vremena za sve, imaju mnogo pauza u danu, a jedna od prvih reči koje smo ovde naučili je upravo polako. Mada smo mi mislili da ljudi, kada nam kažu polako, misle na Bartoša, jer ta reč na italijanskom ili španskom znači Poljak – pojašnjava Loren.

U njihov hostel uglavnom dolaze mladi koji su navikli na takav vid smeštaja.

– Kapacitet je 20 kreveta. Stižu nam gosti iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Australije, Amerike, iz celog sveta – ističe Bartoš.

Njih dvoje već su se toliko udomaćili i naučili o gradu u kojem žive da gostima mogu predložiti destinacije koje trebaju posetiti.

– Za nas je najvažnije da gosti osete duh grada, mediteranski način života. Da svrate na pijacu i kupe domaći proizvod, da uživaju na Trebišnjici, obiđu prelepi Stari grad i neki verski objekt, pećinu ili vinariju. Preporučujemo im i planinarske ture, ali i obilazak tvrđava kojima je grad okružen – navodi Loren.

 

Otvorili firmu

Bartoš se priseća da nisu imali mnogo poteškoća prilikom otvaranja firme.

– Ima dosta papirologije, ali se može brzo završiti. S prikupljanjem dokumentacije počeli smo u februaru, a već u aprilu stigli su prvi gosti – govori on, piše Avaz.

Za koliko je novca kupljena Aljaska