vatra-pozar-1-880x495.jpg (178 KB)

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, kako ne bi izazvali materijalnu štetu, za šta su zaprijećene novčane kazne i do 1.000 KM.

Građanima se savjetuje dodatni oprez prilikom paljenja vatre s obzirom da trenutne vremenske prilike pogoduju njenom nekontrolisanom širenju i da vatru ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora.

Zakon o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, kao jednu od mjera zaštite od požara zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice.

Isti zakon propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Iz Policijske uprave Trebinje upozoravaju da će lica koja ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre i izazovu materijalnu štetu biti sankcionisana u skladu sa važećim zakonskim propisima.