page.jpg

Policijska uprava Trebinje u julu i avgustu mjesecu realizuje preventivnu kampanju „101 ŽIVOT“ čiji je osnovni cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i smanjenje posljedica saobraćajnih nezgoda. Pješacima se poklanja posebna pažnja s obzirom da spadaju u grupu najranjivijih učesnika u saobraćaju- saopšteno je iz Policijske uprave Trebinje.

Na području koje ova Uprava pokriva, za šest mjeseci 2022. godine, evidentirana su četiri povrijeđena pješaka- dva su zadobila teške i dva lake tjelesne povrede.

„Kada pogledamo statistiku povrijeđenih lica u saobraćaju, pješaci zauzimaju jako mali procent ( od 80 lica povrijeđenih, četiri su pješaka). Međutim, ovakva statistika nije razlog da se policijski službenici uljuljaju kada se govori i radi na podizanju nivoa bezbjednosti pješaka u saobraćaju.“- poručuju iz PU Trebinju.

Ističu da su jul i avgust mjeseci koji su od ranije etiketirani kao mjeseci u kojima se evidentira najviše saobraćajnih nezgoda, ali i najteže posljedice saobraćajnih nezgoda. Ništa manje „opasan“ mjesec za pješake nije ni septembar na čijem smo pragu.

„Pješački tokovi su jedan od najzastupljenijih u ukupnom kretanju u saobraćaju, iz različitih razloga i sa različitim namjenama. Ovo je i najjeftiniji način kretanja.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH propisuje da pješaci treba da se kreću trotoarima ili drugim površinama koje su namjenjene za kretanje pješaka. Pješak je dužan da kolovoz prelazi na obilježenim pješačkim prelazima nakon što se uvjeri da može bezbjedno da pređe. Takođe, vozači su dužni da tokom upravljanja vozilom obrate pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz“- podsjećaju iz PU Trebinje.

Naglašavaju da kada prilaze pješačkom prelazu vozači treba da upravljaju vozilom takvom brzinom da mogu da se zaustave ispred pješačkog prelaza u slučaju potrebe. To je ono što kaže zakon.

„Svjesni smo da na ulici to i nije baš tako. Naravno, uvijek ima onih koji su savjesni i svjesni kako svojim ponašanjem mogu da utiču na bezbjednost saobraćaja, ali imamo i onih učesnika koji iz različitih razloga (nepažnja, neiskustvo, drskost) se ponašaju suprotno zakonskim odredbama.“- kažu u PU Trebinje.

Poručuju da ovim saopštenjem ne žele da amnestiraju pješake od krivice.

„Često smo u situaciji da vidimo kako pješaci koriste telefon, slušalice i prelaze ulicu, a da se prije toga uopšte nisu uvjerili u mogućnost bezbjednosg prelaska ulice. Statistika Policijske uprave Trebinje kaže da je za šest mjeseci 2022. godine, evidentirano 58 prekršaja koje su počinili pješaci. 47 pješaka je kažnjeno za prelazak ulice mimo pješačkog prelaza, sedam za prelazak ulice uz korištenje mobilnog telefona ili slušalica, tri za prelazak na crveno svijetlo na semaforu i jedan pješak za kretanje kolovozom gdje nema trotoara“ – kaže se u saopštenju PU Trebinje.

Učestvovanje u saobraćajnim nezgodama se smatra kao jedan od najčešćih uzroka smrti.

Za svaku konfliktu situaciju u kojoj neko bude povrijeđen potrebno je najmanje dvoje, pa i u ovim situacijama koliko često je uzrok saobraćajnih nezgoda ponašanje pješaka, toliko često su uzroci i ponašanje vozača u saobraćaju.

„Svjesni smo da vozači često ubrzaju kada prilaze pješačkim prelazima kako ne bi morali da staju pješacima ili malo uspore nadajući se da će na taj način dati dovoljno vremena pješacima da pretrče ulicu. Sva ova ponašanja predstavljaju veliki rizik za pješake s obzirom da u saobraćajnim nezgodama pješaci zadobijaju teške tjelesne povrede. Nerijetko su to saobraćajne nezgode sa smrtnom posljedicom.

„Najčešće se dešava da vozila udare i obore pješaka na ulicu ili ga nabace na vozilo do vjetrobranskog stakla. To se dešava pri manjim brzinama. Pri većim brzinama, vozila mogu da pješake nabace na vozilo ali zavisno od brzine i da ga prebace preko vozila ili da pješak padne sa strane vozila. Bez obzira na način povrijeđivanja, povrede koje nastaju su ozbiljne i najčešće ih ljekari kategorišu kao teške tjelesne povrede. Vrlo često su to: lomovi ekstremiteta, poverede glave i vrata, povrede grudnog koša. Stepen povreda zavisi od mnogo faktora, kako od položaja i visine pješaka u momentu udara, tako i od brzine vozila i oblika vozila“ –poručuju iz PU Trebinje,

Ističu da poštovanje zakonskih propisa, poštovanje saobraćajnog bontona dovodei bezbjednosr saobraćaja na veći nivo.

"Ne možemo da garantujemo da se saobraćajne nezgode neće dešavati, ali savjesnim ponašanjem možemo da se smanjimo broj saobraćajnih nezgoda i što je još važnije mogu da se izbjegnu posljedice u vidu teških tjelesnih povreda i smrtnih stradanja" - naglašavaju u PU Trebinje,