IMG_7058.jpeg

U Policijskoj upravi Trebinje danas je organizovana centralna svečanost povodom Dana policije RS, a u skladu sa preporučenim mjerama i trenutnom epidemiološkom situacijom.

Parastos za 30 pripadnika policije iz Hercegovine koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje kazao je da su se danas okupili kako bi odali počast poginulim borcima koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske.

„Policijski službenici su u protekloj godini imali izazove sa kojima se nisu do sada susretali, s obzirom da je u martu lani evidentiran prvi slučaj virusa korona. Samim tim, smo naš rad usmjerili na provođenje zaključaka kriznog štaba RS“ ,objasnio je Laketa i dodao su policijski službenici ove uprave uspješno odgovorili i drugim aktivnostima.

„Sva krivična djela protiv života i tijela smo dokumentovali i počinioce predali u nadležost pravosudnih institucija a izvršili smo i zaplijenu nedozvoljene akcizne robe vrijednosti preko 500 hiljada maraka i imali kontinuitet u suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i broj poginulih lica smanjili za 50 odsto“, kazao je on.

IMG_7056.jpeg

Predsjednik Udruženja veterana 3. odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga kaže da je ovo prilika da se podsjetimo događaja koji su se desili prije 29 godina na današnji dan.

“Tog dana su pale prve žrtve na Vracama, kada je i formirana Specijalna brigada policije pod rukovodstvom tadašnjeg komandanta Milenka Karišika, a kao što znamo tada je došlo do razdvajanja tadašnjeg MUP-a i tadašnje Specijalne jedinice Bosne i Hercegovine, jedna strana je otišla kod Vikića a druga kod Karišika. I kada je takozvana Armija Bosne i Hercegovine zajedno sa Vikićevim specijalcima napala na školu unuštrašnjih poslova gdje su bili isključivo srpski pitomci, naši pripadnici su intervenisali. To je bila prva akcija i danas MUP RS 4.april, obilježava kao svoj dan”, kazao je Bodiroga i istakao da je posao policajca izuzetno odgovoran i težak i danas.

Svečanosti je prisustvovao i Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja koji je zajedno sa načelnikom PU Trebinje Sinišom Laketom i predsjednikom Udruženja veterana 3. odreda Specijalne brigade policije Dejanom Bodirogom položio cvijeće na spomenik poginulim pripadnicima policije.