Na području Grada Trebinja usljed poskupljenja cijene parking mjesta sve više je nepropisno parkiranih vozila, što dovodi do ometanja kretanja pješaka, pa će se ovom problemu i sankcionisanju tih vozača, u skladu sa zakonom, posvetiti veća pažnja, rekao je danas Žarko Laketa, načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje.



On je novinarima u Trebinju izjavio da je došlo do dislokacije vozila iz centra grada na mjesta gdje se ne plaća parking zbog čega dolazi do zagušenja na tim površinama i pravi se velika gužva na javnim površinama.
Laketa je rekao da je neophodno da se u gradu uradi nova vertikalna i horizontalna signalizacija,te saobraćajni znaci kojih nema u pojednim ulicama, ističući da će predstavnici ove uprave o ovoj temi razgovarati sa nadležnim institucijama.
Laketa je istakao da je policija s početkom školske godine, veliku pažnju posvetila i bezbjednosti učenika u saobraćaju, napominjući da je urađen i vanredni tehnički pregled školskih autobusa.
"Na osnovu pregleda je utvđeno da je ispravnost tih vozila na zadovoljavajućem nivou", rekao je Laketa i dodao da je na području istočne Hercegovine proteklih godina evidentiran mali broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učenici zadobili povrede.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja u avgustu ove godine, načelnik Sektora policije Siniša Laketa je istakao da su aktivnosti policijsskih službenika u tom periodu bile usmjerene na očuvanje povoljnog stanja bezbjednosti.
On je rekao da je u tom mjesecu evidentirano 58 prekršaja protiv javnog reda i mira što je više za 32 prekršaja u odnosu na isti period prethodne godine, napominjući da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
"U ovim narušavanjima ukupno je učestvovalo 50 lica, a najveći broj prekršaja pričinila su lica ćivotne dobi preko 40 godina", rekao je Laketa i dodao da se najviše prekršaja odnosi na tuču i fizički napad.
Načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić ukazao je da je u prethodnom mjesecu evidentirano 29 krivičnih djela, što je u nivou sa avgustom prošle godine, ističući da su po nepoznatom učiniocu prijavljena 22 krivična djela, a po nepoznatom izvršiocu sedam.
"U avgustu je evidentirano ukupno i 12 slučajeva zloupotrebe opojnih droga za koje je prijavljeno 13 lica", Rekao je Dabić.
SRNA