IMG_20230811_102402_resized_20230811_102430599.jpg (240 KB)

Bezbjednost građana Trebinja i Hercegovine je na zadovoljavajućem nivou, a s obzirom na to da je u jeku turistička sezona, povećan je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira, ali to nije zabrinjavajuće, izjavio je načelnik trebinjske Policijske uprave Siniša Laketa.

"Svaki prekršaj i krivično djelo u julu su dokumentovana i reakcija policije je na zavidnom nivou", rekao je Laketa na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada te uprave za prošli mjesec.

Laketa je naveo da je u julu bilo i nekoliko prijava građana zbog puštanja glasne muzike iz ugostiteljskih objekata, posebno u užem gradskom jezgru, te je apelovano vlasnicima da se pridržavaju zakona o javnom redu i miru, kao i o radnom vremenu da bi izbjegli sankscionisanja.

On je istakao da je broj saobraćajnih nezgoda u julu isti kao i prethodne godine u ovom periodu.

"Najave pojačanih policijskih kontrola pozitivno su uticale na svijest učesnika u saobraćaju jer postoje i blic kontrole, presretači i stacionarne kontrole", rekao je Laketa i apelovao na sve da zbog pojačane frekvencije u saobraćaju još više poštuju saobraćajne propise.

Prema njegovim riječima, krivična djela su u blagom porastu, a ona evidentirana u oblasti privrednog kriminaliteta govore o proaktivnom radu policije na terenu.

"Kada je riječ o akciji `Prosjačenja`, na području istočne Hercegovine u ovoj godini je evidentiran manji broj tih prekršaja", rekao je Laketa i najavio da će u narednom periodu biti pojačane aktivnosti po tom pitanju, posebno prilikom većih okupljanja ljudi.

Načelnik Sektora policije Miodrag Janković naveo je da je na području te uprave u julu evidentirano 30 slučajeva narušavanja javnog reda i mira za koja je prijavljeno 36 lica, od kojih je devet povratnika, i to najviše u Trebinju, Gacku, Nevesinju, Ljubinju i Bileći.

On je istakao da je u u tom periodu sprovedeno osam akcija iz oblasti javnog reda i mira, a protiv 15 lica je pokrenut izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje, dok je 31 licu uručen prekršajni nalog.

"Bilo je 39 saobraćajnih nezgoda, što je na istom nivou kao i lani, od kojih su u tri udesa teže povrijeđena tri lica, 10 ih je lakše povrijeđeno, a u 26 je pričinjena materijalna šteta", kaže Janković.

On je istakao da su ukupno evidentirana 1.384 prekršaja iz oblasti bezbijednosti saobraćaja, iz koga je isključeno 130 vozača, od kojih 113 zbog vožnje pod uticajem alkohola, devet pod uticajem droge, a sedam zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje.

Na konferenciji za novinare je rečeno da je u julu evidentirano i 30 krivičnih djela, od kojih 18 iz oblasti opšteg kriminaliteta, jedno iz oblasti zlouoptrebe droge, tri se odnose na privredni kriminalitet, a osam na bezbijednost javnog saobraćaja.