Umjesto 15 kilometara makadama, Nevesinje i Berkoviće bi za tri godine, trebalo da poveže asfaltirani regionalni put.


Projekat, čiji je nosilac JP Putevi Republike Srpske, pokrenut je na inicijativu dvije opštine, a podržali su ga Ministarstvo saobraćaja i veza i holandska agencija ORIO. Regionalni put Berkovići-Nevesinje, izgrađen je prije više od stotinu godina.
Za modernizaciju je predviđena preostala makadamska dionica od 15,2 kilometra iz austrougarskog perioda, preko Trusine. Pomogla bi opstanku sela i poljoprivrede, privrednom i regionalnom razvoju.
Zamjenik načelnika Berkovića Bojan Samardžić kaže da će taj put unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite, jer sekundarnu zdravstvenu zaštitu stanovnici te opštine ostvaruje u bolnici Nevesinju.
Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kaže da ukoliko dođe do izgradnje vjetro-parka, za šta je već potpisana koncesija prije nekoliko godina, značaj tog puta biće veliki za ovaj energetski objekat.
Najteža dionica još je u upotrebi. Najkraća je veza teritorija dvije opštine.
Marko Samardžić, iz Donje Trusine, kaže da su u teškoj ekonomskoj situaciji, a posebno u sektoru poljoprivrede, zbog loše putne povezanosti. Naravno, ovo se posebno odražava na ovdašnje stanovnike, ističe on.
Iz Puteva su potrdili da trasa neće biti mijenjana. Izgradiće četiri mosta, više od jednog kilometra potpornih zidova, više od pedeset propusta za vodu. Imovinsko-pravni odnosi, uz trasu regionalnog puta Berkovići-Nevesinje, trebalo bi da budu završeni do kraja ljeta. Inače, ovaj put kada budu izgrađen i dalje će imati status regionalnog pravca i biće širok šest metara.
Nosilac projekta su Putevi Srpske, a opštine su spremne da pomognu u okviru svojih mogućnosti.
Avdalović kaže da već u ponedjeljak imaju sastanak sa pravobraniocem, te će sagledati koje su njihove obaveze, kao i koji su zahtjevi Puteva.
- Opština Nevesinje će se staviti na raspolaganje u cijelom kapacitetu, ono što je do naše administracije - naveo je on.
Samardžić kaže da je "prijetila ugroženost da se zadrži status regionalnog puta, s obzirom na to da je makadamski i da je širok tri metra".
Put bi trebalo da bude modernizovan do kraja 2021. godine. Vrijednost projekta je 20 miliona maraka, od čega je holandska razvojna agencija ORIO obezbijedila grant od 2,9 miliona evra. Preostalih sedamdeset odsto, obaveza je Puteva Srpske, kao nosioca projekta.
RTRS