417453359_787459320079798_1590841372012214183_n.jpg (125 KB)

Trebinje se na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavilo bogatom turističkom ponudom kulturno-istorijskog nasljeđa, vjerskog i vinskog turizma, gastronomije i avanturizma, izjavila je Srni direktor trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

Putica je istakla da u posljednje vrijeme Turistička organizacija Trebinje akcenat stavlja na aktivan odmor i avanturizam, jer želi gostima da pruži mogućnost da ovaj grad dožive i sa vode - kajacima i barkama, iz vazduha - paraglajdingom, a u ponudi je mnogo biciklističkih staza.

"Prošle godine u funkciju stavljena staza od Trebinja do Lastve dužine 15 kilometara i trudimo se da svake godine obogaćujemo i proširujemo turističku ponudu i da Trebinje bude mjesto za sve generacije", rekla je Putica.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog prilike da Turistička organizacija Trebinje predstavi svoju turističku ponudu na najvećem turističkom dešavanju na ovim prostorima, koje svake godine okuplja sve više izlagača i posjetilaca, dodajući da se godinama unazad promovišu samostalno u okviru svog promo štanda.

Putica je istakla i da je Sajam turizma u Beograd od velikog značaja za Trebinje zbog toga što najveći broj gostiju dolazi iz Srbije.

"Mi predstavljamo sve prednosti Trebinja u odnosu na druge, kao što je dobar geografski položaj, blaga mediteranska klima sa 265 sunčanih dana, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, vjerski turizam, vinski turizam, gastronomija, avanturizam", rekla je Putica.

Osim bogate turističke ponude Trebinja, posjetioci se mogu upoznati o ponudi "Hercegovačke kuće", "Grada Sunca", agencijama "Luks travel", "Frend travel", Muzejem Hercegovine, hotelom "Platani".

Svi posjetioci koji prvi put dođu u Trebinje, posjete ljetnju baštu Platani, koja je nezaobilazno mjesto i svih građana Trebinja i svih turista koji dolaze u ovaj grad.

Nadomak ove bašte je i živopisna zelena pijaca, na kojoj se mogu kupiti svi domaći hercegovački proizvodi, kao što je sir iz ulja, pršut, med, kajmak, grah prepoljac, raštan, kupus.

U blizini je i "Hercegovačka kuća", gdje se mogu kupiti i autohtoni hercegovački proizvodi, zatim Turistički informativni centar, kao i park "Jovan Dučić" i Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Tu je i mnogo kulturno-istorijskih spomenika, kao što su spomenik Jovanu Dučiću, Njegošu, borcima Prvog i Drugog svjetskog rata.

Putica je posebno istakla stari grad Kastel, mnogo ugostiteljsko-zanatskih radnji, Muzej Hercegovine, dvije džamije /Sultan Ahmetova i Osman-pašina/.

"Poznati smo i po vjerskom turizmu. Imamo u Trebinju mnogo manastira kao što je manastir /trebinjska/ Gračanica, koji je nezaobilazo mjesto svih turista, pošto se od tog manastira pruža prelijep pogled na grad Trebinje. Tu su i manastir Duži, Tvrdoš, Zavala, Petropavlov manastir, Ccrkva Svetog Vasilija Ostroškog u Mrkonjićima", dodala je ona.

Prema njenim riječima, Trebinje je poznato i po dobrim i kvalitetnim vinima, a najpoznatija autohtona sorta grožđa su vranac i žilavka, od kojih se prave odlična vina.

Ona je navela da u Trebinju ima više od 20 registrovanih vinarija, u kojima je moguća i degustacija.

"Jako značajan za turizam u Trebinju je kompleks `Grada Sunca`, kroz koji prođe godišnje 100.000 posjetilaca", rekla je Putica.

Turistička ponuda Republike Srpske ove godine je prvi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu objedinjena na jednoj lokaciji, odnosno 10 izlagača iz Srpske će na prostoru od 326 metara kvadratnih predstaviti ljepote i ponudu Republike svim posjetiocima Beogradskog sajma.

Međunarodni sajam turizma u Beogradu sutra se završava.