Putin i Lukašenko sutra u Sočiju: Sastanak zakazan prije incidenta s prinudnim slijetanjem aviona

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sutra u Sočiju sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, saopšteno je iz pres-službe Kremlja.

U saopštenju se navodi da će Putin i Lukašenko razgovarati o pitanjima relevantnim za dalji razvoj bilateralnih odnosa, kao i o zajedničkim projektima dvije zemlje.

– Na dnevnom redu su relevantna pitanja za dalji razvoj bilateralnih odnosa, sprovođenje zajedničkih humanitarnih i projekata na polju trgovine, ekonomije energetike i kulture, kao i promovisanje integracije unutar Saveza Rusije i Bjelorusije – ističe se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je ranije da nije planirano izdavanje saopštenja za medije nakon sastanka i da je sastanak planiran prije prinudnog slijetanja putničkog aviona kompanije “Rajaner” u Bjelorusiji.

On je rekao da će Lukašenko imati priliku da detaljno iznese Putinu sve okolnosti ovog incidenta, koji se dogodio 23. maja. Avion je krenuo iz Atine ka Vilnjusu, a prinudno je sletio nakon lažne dojave o bombi u letjelici.

Nakon slijetanja aviona priveden je bjeloruski novinar Roman Protaševič, jedan od osnivača naloga “Nekstra” na servisu “Telegram”, koji se smatra ekstremističkim.

Avion je istog dana nastavio let ka Vilnjusu, podsjeća TASS.