Putin i Lukašenko (Foto: Sputnik/Ekaterina Štukina) -
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopštili su da su ostvarili napredak ka integrisanju ekonomija dvije zemlje.

Oni su se juče sastali pred održavanje velikih zajedničkih vojnih vježbi ruske i bjeloruske vojske.

Putin je kasno sinoć izjavio da su se dvojica lidera saglasili da koordinišu makroekonomsku politiku dvije zemlje, uvedu zajedničke poreske i carinske mjere, te da usklade druge finansijske kontrole.

On je rekao da će se zemlje kretati ka integraciji energetskih tržišta, održavajući u isto vrijeme vrlo snižene cijene isporuke prirodnog gasa Bjelorusiji, te da će Rusija obezbijediti bjeloruskoj vladi dodatnih 630 miliona dolara u zajmovima.

Tekstovi sporazuma nisu objavljeni, niti su Putin i Lukašenko javno potpisali bilo kakve dokumente.

Dvojica zvaničnika najavili su nove ekonomske sporazume, ali nisu uveli zajedničku valutu niti su detaljno govorili o bilo kakvim političkim ili sporazumima na polju odbrane, prenio je "Gardijan".

- Ekonomski temelji se moraju postaviti prije daljeg kretanja političkim putem - istakao je Putin, uz napomenu da sa Lukašenkom nije razgovarao o potencijalnoj političkoj integraciji.

Lukašenko je pred sastanak sa Putinom izjavio da se nada da će Bjelorusija kupiti veliku količinu oružja od Rusije, uključujući borbene avione, helokoptere i napredne raketne sisteme protivvazdušne odbrane "S-400".