Vladimir Putin (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje da će dvijehiljadite godine za Rusiju biti vrijeme jačanja ekonomskog suvereniteta, uključujući ubrzani razvoj njene infrastrukture i tehnološke baze, kao i uspostavljanje nezavisnog i efikasnog finansijskog sistema.

Putin je u pozdravnom govoru na otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu rekao da se ovogodišnji forum odvija u teškom trenutku za cijelu međunarodnu zajednicu.

- Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i nelegitimne sankcije dovele su do talasa globalne inflacije, poremećaja uobičajenih lanaca snabdijevanja i naglog povećanja siromaštva i nestašice hrane. Ipak, kao što može biti slučaj, zajedno sa ovim izazovima, pojavljuju se novi izgledi. Zbog toga se slogan Foruma "Nove mogućnosti u novom svijetu" čini tako relevantnim - naveo je Putin.

On je istakao da će se ruska ekonomija sve više oslanjati na privatne inicijative i ostaće posvećena transparentnosti i širokoj međunarodnoj saradnji.

Putin je ukazao da je, tokom godina, Forum postao veoma cijenjen i reprezentativan međunarodni događaj.

- Njegovi učesnici, među kojima su ruski i strani političari, naučnici i preduzetnici, fokusiraju se na različite teme koje se tiču domaće i svjetske privrede - od specifičnih oblasti industrijske saradnje do informacione bezbjednosti i zaštite životne sredine. U toku direktne i konstruktivne komunikacije potpisuju se obostrano korisni dugoročni ugovori i razmjenjuju poslovna iskustva - rekao je Putin, objavljeno je na sajtu Foruma.

On je naglasio da je u interesu svih jačanje trgovine i investicija, podsticanje zajedničkog razvoja tehnologija, jačanje finansijskih i berzanskih tržišta, povećanje učešća obračuna u nacionalnim valutama.

- Ključno je da se uvedu i razvijaju istinski obostrano korisni modeli integracije, kao što se već radi u Evroazijskoj ekonomskoj uniji - rekao je Putin.

Ruski predsjednik je izrazio uvjerenje da će Forum nastaviti da daje značajan doprinos rješavanju brojnih visokoprioritetnih izazova sa kojima se čovječanstvo suočava, dok će međusobno povjerenje, smislenost i posvećenost plodnom dijalogu i partnerstvu uvijek ostati njegove odlike.

Forum će trajati do 18. juna.