Putin o međunarodnoj bezbjednosti “Geopolitički procesi u svijetu postaju sve turbulentniji”

Geopolitički procesi postaju sve turbulentniji u svijetu uprkos nekim pozitivnim signalima, dok se erozija međunarodnog prava nastavlja, poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pokušaji da se silom proguraju sopstveni interesi i ojačala sopstvena bezbjednost na štetu bezbjednosti drugih, nastavljaju se nesmanjenim tempom – izjavio je ruski lider u video poruci učesnicima i gostima 9. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbjednosti, a prenosi agencija TAS S.

Rizici od širenja oružja za masovno uništenje, međunarodni kriminal, sajber zločini i terorizam su, prema njegovim riječima, ključne globalne prijetnje.

– Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog regionalnih oružanih sukoba i rizika od širenja oružja za masovno uništenje, aktivnosti prekograničnih kriminalnih grupa, trgovine drogom i sajber kriminalaca – izjavio je Putin, dodajući i da međunarodni terorizam još uvijek predstavlja ključnu prijetnju.

Napominje da obim i globalna priroda svih tih izazova zahtjevaju da sve države udruže napore, i da taj kolektivni rad mora biti zasnovan na međunarodnom pravu i ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija.

Od svog osnivanja, UN su, naglasio je Putin, bile i ostaju osnova za sistem međunarodnih odnosa, a glavni cilj ove autoritativne i međunarodno priznate organizacije jeste “da spriječi globalni sukob ili novi svjetski rat “.

– Rusija planira da nastavi da pomaže konsolidaciji mira i stabilnosti na kontinentu u budućnosti, uvijek imajući na umu svoju odgovornost za bezbjednost i procvat susjednih zemalja – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je pomenuo rješavanje regionalnih sukoba kao važan aspekt obezbjeđivanja globalne bezbjednosti, dodajući da Rusija to aktivno promoviše.

Naveo je i da Rusija ne traži jednostranu vojnu prednost u sferi strateške stabilnosti, ali da neće dozvoliti nijednoj strani da ostvari prevlast.

Putin je istakao Rusija nikada ne diktira svoju volju drugim zemljama i spremna je da učestvuje u rješavanju globalnih i regionalnih izazova, i da proširi kreativnu saradnju sa svim partnerima pod jednakim uslovima, koristeći političke i diplomatske metode.