Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE) -
Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je sinoć, nakon trilateralnog sastanka procesa Astane u Teheranu, da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta.

On je izrazio nadu da će ograničenja biti ukinuta kako bi se poboljšala situacija na međunarodnim tržištima hrane, prenose RIA Novosti.

Putin je istakao da je Gasprom uvijek ispunjavao, ispunjava i namjerava da ispuni sve svoje obaveze u snabdijevanju energentima i dodao da je pokušaj partnera Rusije da na nju prebace sopstvene greške "bez osnova".

Istakao je da "Zapad za energetsku krizu krivi Gasprom, iako je sam zatvorio energetske rute i uveo sankcije" i dodao da je kompanija "spremna da pumpa onoliko gasa koliko joj je potrebno", prenose RIA Novosti.

- Kakve veze ima Gasprom sa tim? Pa, kakve veze ima Gasprom? Zatvorili su jednu rutu, drugu rutu, stavili su ove pumpne stanice pod sankcije. Gasprom je spreman da pumpa koliko je potrebno, oni su sami sve zatvorili - poručio je Putin.

Ocijenio je da je Evropa zanemarila tradicionalnu energiju i da se oslanja na alternativne izvore.

- Oni su veliki stručnjaci u oblasti netradicionalnih izvora energije. Riješili su da se oslone na netradicionalne vrste energije: sunce, energiju vjetra. Ispostavilo se da je zima duga. Nije bilo vjetra. To je sve - rekao je Putin.