vladimir putin.jpg

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je predviđena mogućnost da osuđenici budu pozvani na vojnu službu po ugovoru, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija.

U dokumentu se navodi da se tim zakonom utvrđuju pravne garancije i osnov za oslobađanje od krivične odgovornosti osoba pozvanih radi mobilizacije, koje zaključe ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije, prenosi list Izvestija.

Dodaje se da se zakon primjenjuje na osobe koje su počinila krivična djela male ili srednje težine, koja imaju krivični dosije, osim za krivična djela protiv polnog integriteta maloljetnika.

Zakon, takođe, predviđa mogućnost sklapanja ugovora sa Oružanim snagama RF za djelimično sposobne građane tokom perioda mobilizacije ili rata, prenosi Tanjug.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će situacija uskoro biti riješena, kao i da će svi ciljevi specijalne vojne operacije biti realizovani, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, Rusija će nastaviti da sprovodi sve mjere kako bi se osigurala bezbjednost države, kako bi se odbranile sve vrijednosti i kako bi se formirao multipolarni svjetski poredak.

Ministarstvo je ujedno i upozorilo zapadne države da se suzdrže od bilo kakvih koraka da iskoriste trenutnu situaciju u Rusiji kako bi ostvarili sopstvene "rusofobne ciljeve", navodi Sputnjik, prenosi RTS.