Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Rusije 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu uz poruku da je sovjetski narod poneo najveći teret rata i slomio nacizam i da je dužnost svih da tu istinu čuvaju.
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Sergeй Pяtakov) -

- To je prava istina, ničim zamućena. Nju treba da prenosimo svojim unucimo i praunicima. Današnja parada je u čast te istine. Dužni smo da čuvamo i štitimo istinu o Velikom otadžbinskom ratu - poručio je predsjednik Rusije.

Ne može se ni zamisliti šta bi se desilo sa svetom da u njegovu odbranu nije stala Crvena armija, rekao je on.

- Narodi SSSR platili su strašnu cijenu za slobodu Evrope, naša dužnost je da se toga sjećamo. Sovjetski narod je poneo najveći teret borbe protiv nacizma. Sovjetski narod je okončao strašni holokaust, spasio svijet od fašizma. Uvek ćemo se sjećati da je sovjetski narod slomio fašizam - poručio je Putin.

Kako je rekao, čak 80 odsto nacističkih snaga bilo je usredsređeno tokom rata na Sovjetski Savez, ali nisu uspjeli protiv ujedinjenog naroda.

Putin je rekao da je pobjeda u Drugom svjetskom ratu odredila budućnost planete za mnogo desetina godina i da je ostala zapisana kao najveći podvig po svom obimu, ali u morlanom i duhovnom smislu.

Podsjetio je da je na Crvenom trgu, kraj zidina Kremlja, pre tačno 75 godina održana Parada pobjede.

- To je bila legendarna parada pobjednika, ostalo je zapisano da je to bio trujumf dobra nad zlom, života nad smrću - poručio je on.

Putin je, međutim, naglasio da danas kada se svijet suočava sa novim prijetnjama i da ga možemo sačuvati samo zajedničkim naporima.

- Rusija je otvorena za dijalog i saradnju u izgradnji zajedničkog sistema bezbjednosti u svijetu - istakao je predsjednik Rusije.

Tokom govora održan je i munut ćutanja.

- Slava pokolenju koje je pobijedilo nacizam, slava herojima rata. Ura - rekao je Putin na kraju govora.