Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je građane Republike Srpske da sutra u 18 časova dođu na međuentitesku liniju na mirno okupljanje za odbranu Srpske.

- Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko - romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokiratu granicu na putu Nevesinje - Mostar - rekao je Radanović za RTRS.

Kaže da je od danas cijelom svijetu jasno ono što je nama jasno već 30 godina i ono o čemu mi govorimo 30 godina, a to je kako ističe, da u Sarajevu nema mjesta za Srbe ni onda kada žele da prošetaju, kažu da su za poštovanje prava, a kamo li da žive u tom gradu!

- Naša organizacija je sutrašnjim skupom samo željela jedno, a to je da omogući Srbima da iznesu svoj ljudski stav i svoju ljudsku i građansku brigu zbog nepoštovanja i nepostojanja prava i pravde tamo gdje bi je trebalo biti najviše, a to je u pravosudnim institucijama. Sada je svima jasno još nešto o čemu mi govorimo decenijama a to je da se te institucije mogu samo proglasiti za takozvane pravosudne institucije - istakao je Radanović.

Radanović kaže da nakon što su dobili nemoguće uslove koje su se trudili da ispune, MUP Kantona Sarajevo je odbio da izda odobrenje za održavanje skupa.

- A nakon što smo jasno rekli da od njega ne odustajemo jer od samog početka nismo ni računali da će nam bilo ko iz Federacije pružiti bilo kakvu zaštitu, jutros smo od strane domaćih i jedne strane bezbjednosne agencije dobili upozorenje da su se isti oni koji su zabranili naš skup, umjesto da ga obezbjeđuju uključili u pripreme za nerede i napad na Srbe okupljene ispred tzv. pravosudnih institucija - navodi Radanović.

Ranije je kaže, rekao da će odnos kantonalnih i federalnih institucija prema skupu dati najbolji odgovor na pitanje: Da li je Sud i Tužilaštvo BiH, kao i sam prostor u kojem se nalaze, a to je kasarna Viktor Bubanj, namijenjen samo za mučenje i presude Srbima ili može i biti mjesto na koje Srbi mogu doći, a da ne strahuju da će tu biti mučeni ili osuđivani!

- Sada znamo da to jeste tako i da je za Sarajevo jedini dobar Srbin onaj koji dolazi u Sarajevo da bude osuđen! Oni su svojom odlukom dokazali još jednu stvar o kojoj su mnogi od nas i ranije pričali, a to je da Republika Srpska graniči sa tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde već samo mržnje prema Srbima - navodi Radanović.

Kaže da mu je žao što će ih sve razočarati, ali i dalje ne odustaju od skupa.

- Zbog toga pozivam naše ljude iz cijele Republike Srpske da realizuju svoj plan dolaska na ovaj skup tako što će doći u 18 časova do granice između Republike Srpske i susjedne Federacije i na samoj granici održati mirnu obustavu saobraćaja u trajanju od 30 minuta. Mislim da je ovo dobar način da svima pokažemo da za razliku od ostatka BiH ovdje postoji Republika Srpska u kojoj se poštuju prava naroda na izražavanje stava, kao i da postoji zajednica u kojoj Srbi i svi koji poštuju zakone mogu da žive slobodno - istakao je Radanović.