Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović izjavio je da prijedlog gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da migrantski centar iz ovog grada bude izmješten u srpsko selo Lipa predstavlja direktno kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da bi time bilo zacementirano etničko čišćenje bihaćkih Srba iz 1995. godine.vucjak-migranti.jpg

– To bi bila i uvreda Srbima iz Lipe, ali i okolnih srpskih sela – Teočaka, Gornje Suvaje, Dubovskog, Gorjevaca i Doljana. To vrijeđa zdrav razum, jer Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma podrazumijeva obezbjeđivanje povratka svima, kao i nepovredivost imovine i harmoničan život povratnika – rekao je Radanović.

Radanović je upozorio da bi dovođenje 7.000 migranata iz Bihaća u Lipu dodatno pogoršalo stanje u tom selu, te da bi obeshrabrilo eventualni povratak Srba jer im lokalne vlasti još nisu omogućile osnovne potrebe za normalan život.

– Kada je riječ o Lipi i okolnim srpskim selima, prisutna je apsolutna blokada povratka Srba od vlasti u Bihaću. I sada na ovaj način žele da zacementiraju etničko čišćenje koje su napravili devedesetih godina – naglasio je Radanović.

On je podsjetio da se zbog etničkog čišćenja Srba sa prostora Unsko-sanskog kantona za udruženi zločinački poduhvat trenutno sudi gotovo kompletnom komandnom kadru Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Radanović je dodao da se u Lipi nalazi i hram Srpske pravoslavne crkve star 200 godina, što samo po sebi dovoljno govori o kakvom naselju je riječ

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dostavio je Vladi Unsko-sanskog kantona novi prijedlog za smještaj migranata na području tog grada – lokaciju Lipa koja je u vlasništvu grada Bihaća, a udaljena je 22 kilometra od grada, javio je portal Kliks.

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je 21. oktobra hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja Federacije BiH (FBiH) zaključili su 25. oktobra na sastanku u Medenom Polju da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u tom srpskom povratničkom selu.