Đorđe Radanović - Foto: Glas Srpske
Proslavljajući 25. novembar kao takozvani dan državnosti BiH muslimani žele da se prikažu kao antifašisti i žele diplomatskom koru prikazati BiH onakvu kakva nije, jer su taj datum pretvorili u predstavu za strance, rekao je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

- U toj pozorišnoj predstavi u njihovoj koreografiji nema mjesta za Srbe, osim za one rijetke predstavnike srpskog naroda koji su vjerno služili njihovoj bošnjačkoj BiH u periodu od 1992. do 1995. godine - kategoričan je Radanović.

On tvrdi da su Srbi i sve što je podsjećalo na antifašizam i antifašističku borbu pometeni sa ulica Sarajeva, a Bošnjaci se trude da prikažu svoj antifašistički karakter, iako je svima potpuno jasno da su mnogi od njih, tada muslimani, masovno učestvovali u ustaškom pokretu boreći se za zloglasnu Nezavisnu Državu Hrvatsku.

- Tačno 151 ulica i trg koji je asocirao na antifašizam sada su u Sarajevu dobili nove nazive, a ta nova imena i nazivi uglavnom su osmanskog ili muslimanskog porijekla - istakao je Radanović.

Samo u Federaciji BiH obilježava se 25. novembar kao takozvani dan državnosti, što se u Republici Srpskoj već duži niz godina doživljava kao jasna namjera političkog Sarajeva da se apsolutno diskriminiše srpski narod, kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH svake godine povodom takozvanog dana državnosti BiH bude upriličen prijem, kojem su domaćini bošnjački i hrvatski članovi, ali nikad nijedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije prisustvovao tom događaju.

Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da 25. novembra državni organi, preduzeća i druga pravna lica neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.