Nakon potvrđenog slučaja zaraze virusom korona Štab za vanredne situacije u Trebinju donio je nove mjere kako bi se pokušalo zaštiti stanovništvo ovog grada.

Štab je  zabranio rad svih kafemata i aparata za pripremu kafe i drugih napitaka na području Trebinja, što znači da odmah moraju da budu stavljeni van funkcije, saopšteno je iz ovog Štaba.

Danas je zabranjeno i okupljanje na javnim mjestima na teritoriji grada Trebinja, i to:  u Gradskom parku,  Sportsko rekreativnom centaru Bregovi (bazen Bregovi), izletištu Ubla, izletištu Studenac, igralištima i teretanama na otvorenom, javnim površinama/šetalištima na obali Trebišnjice.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić donio je i naredbu kojom se u cilju sprečavanja širenja virusa korona COVID-19 u gradu Trebinju, svim licima, koji imaju prebivalište/boravište u gradu Trebinju, zabranjuje se kretanje izvan teritorije grada. Zabrana se ne odnosi na lica koja posjeduju dozvolu za kretanje izdatu od MUP-a ili potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada izdatu od strane poslodavca. Sva lica koja ulaze na teritoriju grada Trebinja dužna su da svoj dolazak najave na broj 121, uz obrazloženje razloga dolaska. Svi privredni subjekti koji posluju na teritoriji grada Trebinja dužni su najaviti prijem robe Gradskom štabu za vanredne situacije grada Trebinja, na broj 121. Prijem robe se može izvršiti isključivo uz prisustvo predstavnika Gradskog štaba za vanredne situacije, uz prethodnu najavu tačne satnice dolaska robe.trebinje-mjere.jpg

Sve mjere koje su donesene i do sada,a i danas imale su i imaju cilj da se Trebinje zaštiti od virusa korona.

Jedan slučaj je potvrđen, a narednih nekoliko dana pokazaće da li slučajeva ima još.

Međutim ono što treba da se potencira, osim pozivanja na poštovanje mjera kod stanovništva, jeste da mjere moraju da poštuju i zaposleni u gradskim preduzećima i svim kolektivima ovog grada.

Postoje radni kolektivi u gradu,pišu nam naši čitaoci, u kojima su se prvi oglušili o propisane mjere zaštite.

Rukovodioci su čak organizovali sastanke, kaže čitalac koji nam je poslao pismo u elektronskoj formi,  gdje su bili svi zaposleni u prostoru koji ne zadovoljava propisani razmak među osobama.

Maske i rukavice skoro niko ne koristi, pa čak ni rukovodilac. A u taj isti kolektiv proteklih dvadesetak dana dolazilo je desetine stanovnika Trebinja- stoji u pismu u kome se ne navodi naziv kolektiva.

Ali se ističe da je riječ o radnim kolektivima koji su pod ingerencijom onih koji mjere propisuju u Trebinju i trebalo bi da su primjer svima  po disciplini. Ali...valjda misle da imaju neke nadljudske moći....

Za ovakve prekršioce propisanih mjera kazne bi trebalo da budu oštrije nego za „obične“ stanovnike.

Na potezu su nadležni koji navode pojedinaca mogu i da provjere.

Saradnici nadležnih trebalo bi da znaju da ovo nije vrijeme da se dokazuju na povjerenim radnim mjestima nego da učine sve da se, prije svega, grad zaštiti od zaraze, a potom i , u domenu svojih poslova, odradi sve što je moguće. 

A, za dokazivanje „sposobnosti“ ima vremena...