Na oglasnim tablama distributivnih preduzeća u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske” jutros je objavljen poziv za dobrovoljni odlazak radnika, uz stimulativne otpremnine koje se kreću od 20.000 do 50.000 KM.

elektrohercegovina.jpg

Poziv je došao tačno godinu dana nakon što je portal CAPITAL najavio da ERS na ovaj način pokušava da riješi problem sa viškom radnika, a za koji su odgovorni isključivo oni.

Prvi od tri javna poziva traje do 21. februara, a prema prvim informacijama do kojih smo došli već danas, prvog dana jedan dio radnika se prijavio za dobrovoljni odlazak.

To je i očekivano s obzirom da će u naredna dva poziva iznos otpremnina biti znatno niži, a da će nakon toga dio radnika biti proglašen tehnološkim viškom bez prava na ovaj vid naknade.

Na to je upozoravao i Dragan Čavić, direktor “Elektokrajine” a o čemu je CAPITAL takođe pisao.

Podsjećamo, u drugom pozivu, u zavisnosti od radnog staža dobijaće se od 16 do 38 hiljada maraka a u posljednjem trećem onaj ko se odluči da ode može da računa na otpremninu između 11.000 i 25.000 KM.

Za posao ne trebaju da brinu tehnički kadrovi koji su deficitarni, jer  nisu obuhvaćeni ovim pozivom.

Podsjećamo uprava “ERS”-a i predstavnici sindikata postigli su sredinom januara dogovor o visini stimulativnih otpremnina nakon višemjesečnih pregovora.

Sindikat radnika je od uprave preduzeća tražio i povećanje cijene rada za četiri odsto kako bi došlo do rasta plata što su u matičnom preduzeću odmah kategorički odbacili.