Radnici NP Sutjeska u štrajku do ispunjenja zahtjeva | BN
Radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“ sutra će stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja zbog tri posljednje neisplaćene plate, neisplaćene razlike u isplatama plata iz 2021. godine, zaostale plate za februar 2020. godine, te trenutne teške materijalne situacije u kojoj se nalazi ova javna ustanova.
 
Kako je navedeno u saopštenju Štrajkačkog odbora dostavljenom medijima, jednočasovni štrajk upozorenja počeće okupljanjem radnika ispred uprave NP „Sutjeska“, u 11.55 časova i trajaće narednih sedam dana, nakon čega će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, u potpunosti obustaviti proces rada.
 
-Sindikalna organizacija NP „Sutjeska“ obratila se 17. februara 2023. godine vršiocu dužnosti direktora i predsjedniku Upravnog odbora NP „Sutjeska“, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i predsjedniku Vlade Republike Srpske sa zahtjevom da im se hitno u punom iznosu isplate plate za decembar 2022. i januar 2023. godine, zatim plata za februar 2023. godine do kraja tekućeg mjeseca, kao i da se nastavi kontinuitet u isplati plata u skladu sa zakonskim okvirima-navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora.
 
Zahtijevaju i isplatu neisplaćene plate za februar 2020. godine, razlike plata od 10 i 20 odsto za jun i jul 2021. godine, kao i poboljšanje uslova rada, sredstva za rad i zaštitu na radu.
 
Iz Štrajkaškog odbora od nadležnih traže i trajno rješavanje pitanja finansiranja i funkcionisanja NP „Sutjeska“, te da se utvrdi dosadašnje poslovanje Nacionalnog parka.
 
-Kao moguće rješenje predlažemo povećanje mjesečne tranše od Vlade Republike Srpske u minimalnoj vrijednosti bruto plate zaposlenih u NP „Sutjeska“, a drugo rješenje je da se Nacionalni park uvrsti u sistem trezorskog poslovanja-dodaje se u saopštenju.
 
Navode da svoje zahtjeve smatraju opravdanim i da je potrebno pronaći trajno rješenje za navedene probleme.