Radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“, koji su već 13. dan u generalnom štrajku, najavljuju da će ukoliko ne dobiju konkretne odgovore na ranije zahtjeve štrajkovati ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci.
-Ukoliko do kraja ove nedjelje ne dobijemo nikakav konkretan odgovor, poručujemo da će svi radnici od utorka, 11. aprila, štrajk nastaviti ispred zgrade Vlade Republike Srpske -saopšteno je iz Štrajkačkog odbora.
Navode da se o zahtjevima koje su ranije dostavili nadležnim još uvijek niko nije direktno oglasio, osim ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koji im je, kako kažu, usmeno obećao pomoć u iznosu od dvije minimalne plate.
-S obzirom na to da je resorno ministarstvo uzrok problema prebacilo na menadžment JU Nacionalni park „Sutjeska“ smatramo da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, a ne u nadležnosti radnika, koji žele da rade i očuvaju najstariji i najljepši park u BiH-navodi se u saopštenju.
Napominju da zahtijevaju isplatu plate za decembar iz prethodne godine, januar i februar iz ove godine, isplate umanjenja plate od 10 i 20 odsto za jun i jul 2021. godine, isplate razlika u isplaćenim platama za januar i april 2020. godine, te januar 2021. godine.
-Tražimo da nadležni organi utvrde prethodno poslovanje Nacionalnog parka i da se trajno riješi pitanje finansiranja i funkcionisanja ustanove, a kao moguće rješenje predlažemo povećanje mjesečne tranše od Vlade Republike Srpske, u minimalnoj vrijednosti bruto plate zaposlenih i da se NP „Sutjeske“ uvrsti u sistem trezorskog poslovanja-dodaju iz Štrajkačkog odbora.
Ističući da ugostiteljski odbjekti u NP „Sutjeska“ trenutno ne rade, da se rezervacije otkazuju i da su radnici zbog sveukupne situacije dovedeni na ivicu egzistencije, iz Štrajkačkog odbora još jednom su pozvali nadležne da zajednički riješe probleme.