Milija Radović - Foto: SRNA
U Republici Srpskoj je od početka godine do kraja jula u saobraćajnim nesrećama poginulo oko 40 osoba, dok je samo od početka avgusta poginulo 20 lica, rekao je Srni vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović.

Prema njegovim riječima, jul i avgust su u posljednjih nekoliko godina mjeseci sa najviše poginulih i teško povrijeđenih, o čemu govori podatak da je tokom ova dva jeseca prošle godine poginulo 36 lica.

- Mjesečno, u prosjeku, strada manje od deset lica, što dovoljno govori koliko je loša statistika u julu i avgustu. Ove godine u julu smo imali sedam smrtnih slučajeva, ali je avgust posebno težak jer smo imali saobraćajne nesreće u kojima su stradale cijele porodice, a proteklog vikenda su za samo osam časova poginula četiri motociklista - naveo je Radović.

Radović je napomenuo da je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća bila brzina, te da se polovina nesreća sa smrtno stradalima desila noću, najčešće od ponoći do 4.00 časa.

- Ono što je svakako zabrinjavajuće ove godine jeste da se povećava broj mladih vozača koji su prouzrokovali saobraćajne nezgode, vozača do dvije godine vozačkog staža - naveo je Radović.

Radović je istakao da ovakva statistika govori da je neophodan dugoročan rad na prevenciji i svim drugim mjerama jer, kako je naveo, nije lako spasiti život u saobraćaju.

On je naveo da je Slovenija prije nekoliko godina imala ovakvu situaciju, kada su u ljetnim mjesecima bilježili izuzetno veliki broj poginulih, ali da je raznim mjerama došla do toga da su prošle godine u avgustu zabilježili četiri smrtna slučaja u saobraćajnim nesrećama.

- Mi nemamo mogućnosti da djelujemo kao što to radi Slovenija, ali nam mogu biti primjer u smislu sprovođenja preventivnih kampanja za sve uzrasne kategorije, od vrtića do srednje škole, kao i represivnih mjera - smatra Radović.

Prema njegovim riječima, nikad sama kontrola nije riješila problem, jer je to jedan dio rješenja.

- Drugi dio je preventiva, a za to nam treba mnogo više sredstava, ljudskih i finansijskih resursa, kako bi ta prevencija bila sprovođena i dala rezultate - poručio je Radović.

On je dodao da je mnogo mjera koje treba preduzeti da bi se dobili manje rizični vozači i manje rizične situacije u saobraćaju.

- Jedna od mjera koju mi već duže predlažemo jeste da se u osnovne škole uvede obavezna obuka i polaganje za upravljanje biciklom, kao što ima Hrvatska i neke druge zemlje. Na taj način bi sigurno dobili djecu koja bi bila bezbjedniji učesnici u saobraćaju - istakao je Radović.