Visokoškolske ustanove dužne su da organizuju osam termina u pet ispitnih rokova u periodu od juna do oktobra - rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević na konferenciji za novinare.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS

- Aprilski rok podrazumijeva jedan termin, junsko-julski dva, avgustovski jedan, septembarski dva i oktobarski dva termina. Ispite mogu polagati aposolventi i studenti koji studiraju u skladu sa Zakonom o univerzitetu - rekao je Rajčević.

Istakao je da je će akademskoj 2020/2021. godini na prvu godinu prvog ciklusa na javnim visokoškolakim ustanovama biti upisano 4.016 studenata.

On je naglasio da su visokoškolske ustanove dužne da se pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ukoliko odgovorni nastavnik ne bude mogao prisustvovati ispitu, studentima će biti omogućeno pisano polaganje ispita i studentima koji su regulisali ljetni semestar biće evidentirana odslušana "onlajn" nastava.

On je naveo da je prilikom odbrane završnih radova na prvom i drugom ciklusu i doktorskih desertacija potrebno obezbijediti prisustvo većine članova komisije, a onima koji ne mogu prisustvovati mora se omogućiti tehnološka komunikacija.

Rajčević kaže i da će prijemni ispiti za novu genaraciju studenata biti organizovani 1. i 2. jula ove godine.

- U akademskoj 2020-2021. godini na prvu godinu prvog ciklusa na javnim visokoškolskim ustanovama trebalo bi da bude upisano 4.016 studenata. Na Univerzitet u Banjaluci trebalo bi da bude upisano 2.197 studenata, a na Univerzitet u Istočnom Sarajevu 1.639 - dodao je Rajčević.

On je napomenuo da je do sada zaprimljeno više od 2.000 prijava za testiranje na virus korona od studenata iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu, te da je Vlada Srpske jedina u regionu koja je preuzela finansiranje testiranja studenata koji studiraju u inostranstvu.

Govoreći o društveno odgovornim inicijativama kompanija u Srpskoj, Rajčević je rekao da može samo da pohvali takav rad i podsjetio da sve kompanije imaju pravo učešća na javnim pozivima Vlade Srpske.

- Jedan od projekata koje je pokrenulo ministarstvo koje predvodim jeste Hiljadu za budućnost, a podržale su ga tri najveće kompanije - dvije iz IT sektora i kompanija iz oblasti telekomunikacija. To su kompanije Lanako, Prointer i Mtel - zaključio je Rajčević.

VIDEO