Inicijativom HDZ-a BiH za obilježavanje 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, Hrvati slave etničko čišćenje Srba, a zajedničke institucije na nivou BiH bi trebalo da pronađu način da spriječe takve aktivnosti, ocijenila je za Srnu predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.livno-srbi.jpg
"Apsurdno je da Hrvati uopšte javno govore o tom svom grijehu koliko su ljudi učinili nesrećnim. Sa pravom se postavlja pitanje - šta to Hrvati slave i `oslobađanje` od koga na područjima koji su vijekovima bili srpski?", pita Rajilićeva.
Ona je navela da bi zajedničke institucije na nivou BiH trebalo da raspravljaju o ovom problemu i da pronađu način da se ovakve aktivnosti spriječe.
Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, danas u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.