Regulatorna agencija za komunikacije apeluje na građane, korisnike telekomunikacionih usluga, da racionalno koriste internet u okolnostima proglašenog vanrednog stanja prirodne i druge nesreće.
Internet - Foto: RTRS
Pružanje telekomunikacionih usluga u BiH uglavnom se odvija neometano, ali je evidentno povećano korištenje internet saobraćaja, saopšteno je iz RAK-a.

Imajući u vidu da su video-sadržaji servisi koji posebno opterećuju kapacitete interneta, RAK apeluje na njihovo racionalno korištenje.

- Primjera radi, onlajn nastava se može izvršavati i tekstualnim porukama i razmjenom dokumenata, a poželjno je izbjegavati održavanje video-konferencija između više učesnika u toku trajanja onlajn nastave - navedeno je u saopoštenju.

Iz RAK-a poručuju da i predavanja nastavnika mogu biti ograničena na 10-15 minuta jer se u suprotnom nepotrebno troše resursi interneta koji su potrebni i za druge korisnike.

- U kriznim situacijama, maloljetnici su posebno osjetljiva ciljna grupa. Oni ovu situaciju vide kao šansu da do krajnjih granica iskoriste mogućnosti digitalnog svijeta. Stoga, potrebno je ograničiti vrijeme koje provode koristeći internet izvan nastave, a posebno preglede video-klipova - upozorili su iz RAK-a.