Bajram 9.jpg (719 KB)

U Osman-pašinoj džamiji u Trebinju jutros je klanjan bajram-namaz povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama.

Molitvu, kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina vjernika, predvodio je glavni trebinjski imam, hafiz Sadik efendija Fazlagić, koji je istakao da je Ramazanski bajram veliki praznik za muslimane širom svijeta, koji dijele sa džematlijama i prijateljima.

„Poruka za sve ljude je da smo okupljeni oko jednog, da živimo i radimo zajedno i na tome trebamo graditi našu budućnost u Trebinju i BiH“, naveo je efendija Fazlagić, čestitajući praznik svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

U prostorijama Medžlisa, danas je priređen bajramski prijem, na kojem su prisustvovali starješina Sabornog hrama Mladen Žulović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić i generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

Imam Fazlagić je zahvalio svima koji su prisustvovali prijemu, izrazivši zadovoljstvo saradnjom sa gradskim vlastima.

„Osim bajramskog, često imamo i druge susrete sa predstavnicima gradske vlasti. Imamo dobru saradnju i trudimo se da bude što bolja. Zadovoljni smo životom u Trebinju, koji je jedan od najljepših gradova“, rekao je Fazlagić.

Od projekata koje realizuje trebinjski Medžlis, efendija Fazlagić je istakao da se privodi kraju obnova džamije u Kotezima, stare 500 godina.

„Već dvije godine se obnavlja i vjerujemo da će ovog ljeta biti upriličeno njeno otvaranje. Najvažnije je da je obezbijeđen novac za radove, od anonimnog donatora“, pojasnio je glavni trebinjski imam.

On je istakao da vjernicima islamske vjeroispovijesti mnogo znači otvaranje halal restorana u obnovljenom vakufskom objektu u Starom gradu.

„Ovo je prvi halal objekat u Trebinju, što je važno kako za muslimane, koji drže do halal-hrane, tako i za naše goste i prijatelje, koji dolaze iz svih krajeva svijeta u Trebinje, a svi su dobro došli“, naveo je Fazlagić.

Čestitajući praznik, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da predstavnici gradske uprave tradicionalno dijele radost Bajrama sa prijateljima islamske vjeroispovijesti.

„Treba da budemo zajedno, složni i jedinstveni. Potrebna nam je jača komunikacija i u narednom periodu planiramo da što više pažnje posvetimo djeci, da se upoznaju sa vjerama i religijama. Važno je da budemo ljudi i da poštujemo jedni druge“, naveo je Ćurić.

Ramazanski bajram obilježava kraj jednomjesečnog posta i slijede dani veselja - dani Bajrama, a obilježavanje traje tri dana.

Bajram 4.jpg (935 KB)