Sindikat.jpg (765 KB)

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednici sindikalnih organizacija sa područja istočne Hercegovine održali su danas sastanak u prostorijama Hotela „Leotar“ u Trebinju, gdje su razgovarali o stanju u sindikalnim organizacijama i planu aktivnosti za naredni period.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da plate svim radnicima u Srpskoj moraju biti povećane, te da se nadaju da ćemo u januar ući sa novim, pravičnijim sistemom plata.

„Ovo je period kada se intenzivno priprema budžet Republike Srpske, ali i budžet lokalnih zajednica, ovo je vrijeme kada poslovna zajednica sa svojim partnerima pravi biznis plan za narednu godinu. Plate radnicima u Republici Srpskoj moraju jačati, to je osnovna potreba svih radnika. Dvije godine smo radili na tome da možemo urediti sistem plata u RS, da ne bismo imali situaciju kada u jednoj firmi koja ima hiljadu radnika, a dobit te firme se mjeri milionskim iznosom, svi radnici rade za 700 ili 800 maraka. U takvim situacijama trpe radnici, trpi budžet države, socijalni fondovi i zato smo dobili podršku svih ministara u Vladi RS, predsjednika Vlade, predsjednika Republike Srpske i nakon održanog sastanka odlučeno je da se formira radna grupa, koja je formirana i ona će ponuditi novi sistem plata“, rekla je Mišić.

Ona je istakla da je osnovni zadatak sačuvati najvažniji resurs Republike Srpske – ljude.

„Moramo utvrditi raspon plata od nekvalifikovanog radnika do onoga koji ima visoku stručnu spremu. Koeficijent jedan je za nekoga ko nema stručnu spremu i on se množi sa najnižom platom, kvalifikovani radnik će imati veći koeficijent, zatim srednja stručna sprema, pa visoko kvalifikovati i na kraju visoka stručna sprema. Naš prijedlog je da omjer bude 1:4, a možemo pristati i na omjer 1:3, to bi prema sadašnjoj situaciji značilo da radnik koji nema nikakvu kvalifikaciju minimum može dobiti najnižu platu, a nekome sa visokom stručnom spremom bi osnovna plata bila tri puta po 700 maraka, dakle 2.100KM. O tome želimo da razgovaramo, da nađemo mjeru koja neće ugroziti ni državu, ni privredu, ali će povećati plate radnicima“, navela je Ranka Mišić.

Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske kaže da je najveći problem u realnom sektoru to što ne postoje granski kolektivni ugovori, pa samim tim radnici nemaju minimum svojih prava.

„Bez obzira na to što je Zakonom o radu utvrđeno da se plate uređuju isključivo Zakonom o platama i kolektivnim ugovorima, poslodavci imaju stav da sindikati ne treba da odlučuju o tome. Nadam se da će u narednom periodu postati svjesni toga da ljudi odlaze, da dolaze mlade generacije koje neće da rade za minimalne plate i da će shvatiti da bez radnika ni oni ne mogu postojati“, pojasnila je Vrabičić.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Trebinje Dragan Simović je rekao da se na području koje pokriva ovaj sindikalni centar i na području gdje postoji organizovan sindikat u velikoj mjeri poštuju izdejstvovane i zakonom precizirane obaveze poslodavaca i radnika.

Sindikat 1.jpg (962 KB)