Muzička škola u Trebinju prepoznatljiva je ne samo u Republici Srpskoj već i šire po zapaženim rezultatima koji učenici i profesori osvajaju  na međunarodnim i republičkim takmičenjima, a jedna od njih sa raskošnim talentom je i Elena Oro, učenica trećeg razeda ove obrazovne ustanove.

Elena od djetinjstva svira klavir, a svoj talenat dokazala je i na nedavnom, prvom pijanističkom takmičenju u Trebinju gdje je osvojila prvu nagradu u komplementarnom klaviru u drugoj kategoriji.

Zapažene rezultate osvajala je i na ranije održanim takmičenjima.

Prvu nagradu osvojila je i na internacionalnom takmičenju “Sergej Rahmanjinov” koje je održano početkom aprila ove godine u Sarajevu.

Ova mlada talentovana Trebinjka kaže da je posnosna na svoj uspjeh, ali da veliku zahvalnost za postignute rezultate duguje svojoj  profesorici klavira Miri Der koja je svojim predanim radom i strpljenjem značajno doprinijela njenim postignutim reultatima.

“Neizmjerno sam zahvalna profesorici koja  je strpljivo radila sa mnom.Ponosna sam što sam učenik Muzičke škole  koja mi omogućuje da  stičem kvalitetno  znanje, a ja se trudim da uzvratim nagradama. Ako na nagrade gledamo kao na potvrdu našeg truda i rada, a što i jeste, onda mi svakako znače i dodatno me motivišu”, rekla je Oro.

Elena priča da se muzikom počela baviti sa sedam godina kada je upisala nižu muzičku školu, te dodaje da je i ranije iskazala talenat i ljubav prema muzici.

“Klavir me je od početka privukao svojim zvukom, zatim i izvođači svojom gracioznošću i elegancijom”, rekla je Elena.

Ona kaže da ne može izdvojiti nekog kompozitora ili pijanistu kao uzor, ali da veliki broj djela kompozitora koji su stvarali u epohi romantizma na nju ostavljaju poseban utisak.

Ova mlada djevojka dodaje da je osim talenta, potreban i veliki rad i trud, navodeći da klavir vježba redovno, a pred takmičenja i nekoliko sati dnevno.

“Ono što sam sigurna jeste da želim da muzika bude dio mog života i u budućnosti. Planiram upisati muzičku akademiju ali možda je o planovima još rano govoriti”,rekla je Elena.

I Elenin profesor klavira Mira Der je potvrdila da je ova mlada učenica nadarena i posvećena, ističući da je zadovoljstvo raditi sa njom, te da identifikacija takvih učenika predstavlja poseban izazov za predmetnog nastavnika.

Ona je dodala da se talenat mlade Elene Oro ogleda u lakoći sa kojom usvaja i realizuje zahtjevne sadržaje.

“Bez obzira što darovitost podrazumijeva viši nivo sposobnosti učenja, samo motivisanjem, podsticanjem i adekvatnim pristupom dobijamo pozitivne rezultate.
Nadam se da sam svojim postupcima otvorila jedno novo poglavlje u Eleninom životu i proširila njenu percepciju umjetnosti kroz usvajanje, slušanje i sopstveno prosuđivanje”, rekla je Der.