Grad Trebinje, Odjeljenje za prostorno planiranje i urbanizam raspisalo je danas tender za izvođača radova na izgradnji Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog.


Vrijednost LOT-a koji se odnosi na komleks oko crkve iznosi 668.660,00 bez PDV-a

Vrijednost LOT-a koji se odnosi na vidikovac iznosi 570.868,00 KM bez PDV.



Rok za završetak radova je maksimalno 500 dana, računajući od dana uvođenja u posao ili kraći rok prema ponudi izabranog izvođača.


Trebinje Danas saznaje da će odmah po završetku tenderske procedure, odnosno izboru izvođača radova početi da se gradi Pravoslavni duhovni centa, po arhitektonskom rješenju firme “Kontura” iz Trebinja.



Rješenje se odnosi na izgradnju manastirskog kompleksa oko postojeće crkve gdje će biti izgrađeno nekoliko objekata koji će biti u crkvenoj i manastirskoj službi. U gornjem dvorištu biće izgrađene monaške kelije, trpezarija za goste, radionica i prostorija za posebne goste, a nešto iznad kompleksa i vidikovac.


Objekti će se graditi od tradicionalnih materijala, u skladu sa duhovnom tradicijom i crkvenim graditeljstvom. Ideja je da se cijelo selo Mrkonjići pretvore u svojevrstan duhovni, hodočasnički centar, sa izgrađenim pješačkim stazama koje će pohoditi na hiljade vjernika i poklonika Sv. Vasilija iz svih krajeva svijeta.


Sredstva za izgradnju Duhovnog centra u rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, u vrijednosti od 400.000 evra, obezbijedila je Vlada Srbije.



Izvor: Trebinje Danas