0025EB6C-FDDA-4D51-B2B4-C0D9AC1C38F8.jpeg
Caption


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske učestvovalo je u međunarodnoj akciji kodnog imena "Vertikala" u kojoj je uhapšeno više osoba i rasvijetljena četiri ubistva u Grčkoj, potvrđeno je Srni u MUP-u Srpske.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske locirala je i otkrila lažni identitet Dušana Jovanovića Gibe, te potom alarmirala Kanton Sarajevo gdje je on uhapšen u septembru i bio do prije mjesec dana u zatvoru u BiH.

MUP Srpske posredovao je sa Službom za strance i MUP-om Srbije da on bude sproveden do granice, te da ga preuzme Srbija 25. januara od kad je u Srbiji u pritvoru.

Takođe, MUP Srpske prošle godine je u septembru došao do ključnih informacija koje su pomogle u lociranju Milinka Brašnjovića.

Mediji u Srbiji javili su da je riječ o ubistvima Alana Kožara, Damira Hadžića, Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini i na Krfu, kao i ranjavanju Stamatovićeve supruge Mileve.

Nakon višegodišnje istrage i intenzivnog operativnog zajedničkog rada sa Evropolom i Evrodžastom, na teritoriji Srbije, Španije, Grčke i Republike Srpske, uhapšeni su munjevitom akcijom M. B. (1982), D. J. (1992), D. T. (1964), V. V. (1991), S. V. (1986), V. M. (1979), N. D. (1989), R. S. (1963) i A. R. (1980).

"Ovim krivičnim djelima lišeni su života Alan Kožar, Damir Hadžić, Igor Dedović i Stevan Stamatović i ranjena je supruga Stevana Stamatovića“, istakao je načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije Ninoslav Cmolić.

Ova akcija rezultat je zajedničkog rada Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, BIA, Evropola, MUP Republike Srbije, kao i MUP Republike Srpske, Kraljevine Španije i Republike Grčke.

"Ovom akcijom zadat je ozbiljan udarac organizovanom kriminalu. Zahvalio bih se svima koji su u njoj učestvovali, kao i ministru Bratislavu Gašiću, koji nas je podržavao i omogućio sve neophodno za neometan rad“, zaključio je Cmolić.