legija stranaca-ukrajina.jpg

Uporedo sa ruskom invazijom, otpočela je potražnja za plaćenicima, a pojedine zapadne firme za obezbjeđenje oglašavaju nevjerovatne sume. U bukvalnom prevodu za “izvođače radova” u Ukrajini u oglasima se navode cifre koje bude sumnju da će ikada biti i isplaćene, a cijena krvavog posla kreće se i do 2.000 dolara po danu, plus bonus.

U oglasu na američkom sajtu se navode minimalne i poželjne kvalifikacije:

– pet plus godina kombinovanog iskustva vojnog ili privatnog sa najmanje godinom borbenog iskustva

– posjedovanje velikog radnog znanja o primjeni malokalibarskog oružja iz sovjetske ere i NATO

– posjedovanje vještine kritičkog mišljenja sa sposobnošću da brzo i efikasno rješavaju složene probleme radi očuvanja života

– sposobnost navigacije pomoću karte i kompasa

– kandidat mora biti veoma fizički spreman

– mora imati visok stepen profesionalizma, odgovornosti, odlučnosti i zrelosti

– mora biti u stanju da informiše, uvjeri i uputi druge

– posjedovati važeći pasoš SAD, UK, CAN, AUS, NZ, UKR, POL ili sa dvojnim državljanstvom sa državom EU ili Šengena

Među poželjnim kvalifikacijama su oni koji trenutno borave u Ukrajini ili pograničnoj zemlji ili unutar zemlje EU ili Šengena, iskustvo i znanje sa vještinama prepoznavanja vozila, aviona i pomorskih plovila vojnog naoružanja iz sovjetske ere i NATO-a, ali i prethodno iskustvo vozača obezbjeđenja – posebno vožnja u niskim kapacitetima kroz neprijateljsku teritoriju – solo ili kao dio veoma malog konvoja.

Ukrajinska firma s druge strane poziva strance i navodi da i lica bez državljanstva mogu biti primljena na vojnu službu. Na kraju obavještenja navodi se da je ova firma “privremeno obustavila rad”, ali sudeći po koracima koje treba ispuniti nije ni potrebna. Iskorištena je praktično samo za oglas u kome se potom precizno objašnjava sedam koraka – kako do ukrajinske vojske. Prvi korak je kontaktiranje ambasade Ukrajine i obraćanje vojnom atašeu ili konzulu… I u ovom slučaju moraju se priložiti dokumenta koja potvrđuju vojno iskustvo ili u službi očivanja javnog reda.

Kod koraka pod rednim brojem pet, kandidat kreće put Ukrajine: dobija uputstva kako da stigne u Ukrajinu, potrebna dokumenta i opremu. Preporučuje se da sa sobom ima vojnu uniformu ili njene elemente, opremu, šljem, pancire i drugo, ako je dostupno.

Korak šest; “Pređite u Ukrajinu na predviđen način. Predstavnici ukrajinskih ambasada, konzulata i snaga teritorijalne odbrane u Ukrajini pružiće pomoć u raspoređivanju. Njihovi kontakti će biti obezbjeđeni u ambasadi Ukrajine u vašoj zemlji.”

Korak sedam: po dolasku na zborno mjesto u Ukrajini, pridružite se Legiji stranaca teritorijalne odbrane i zajedno sa vojnicima iz drugih zemalja i ukrajinskim vojnicima uključite se u borbu protiv ruskih osvajača.

Krivični zakonik Srbije veoma je precizan i jasan u dijelu koji se odnosi na plaćenike.

– Državljani Srbije koji učestvuju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organiziraju i vrbuju građane Srbije suočavaju se s kaznom zatvora od šest mjeseci do deset godina. Teži oblik tog krivičnog djela odnosi se na učešće u okviru grupe i u tom je slučaju predviđena kazna je od jedne do osam godina zatvora. Vrbovanje, poticanje ili organiziranje drugih osoba da počine ova krivična djela, organizuju grupu, provode obuku, osiguravaju opremu ili omogućuju logistiku i finansijsku pomoć ili finansiranje tih krivičnih djela kazna je od dve do deset godina zatvora. Ove odredbe važe i za strane državljane koji ta krivična djela počine na teritoriji Srbije, piše u Zakoniku.