Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ratko Mladić vojnik, a ne zločinac.

"Oni od njega hoće da naprave zločinca, što je neprihvatljivo za srpski narod i za mene kao predsjednika tog narada", konstatovao je Dodik.

Dodik je naglasio da Ratko Mladić ne zaslužuje takvu presudu jer nema tu vrstu odgovornosti koja mu se nameće zato što ni njegovi pandani u Hrvatskoj i Federaciji BiH nisu nikada osuđeni, a isto su izvodili ratne operacije.

"Moja očekivanja od Haškog tribunala i Mehanizma su jasna i dio su iskustva koja imamo. Oni su neobjektivni i usmjereni na to da do kraja dovedu priču o Srbima kako bi kada istorija bude pisana mogla reći to su loši momci", istakao je Dodik.

On je izrazio žaljenje zbog svega toga, dodavši da je obaveza Republike Srpske bila da pomogne porodici, što je i učinjeno.

"Ja sam kao predsjednik Republike išao kao svjedok odbrane Ratka Mladića da svjedočim u tom procesu i naravno da mi to nisu oprostili pa sam dobio neke sankcije od Amerike. Nisu rekli direktno da su sankcije zbog toga, već su mi kao nešto našli, ali to je njihov problem nije moj", rekao je Dodik za "Sputnjik".

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objaviće u utorak, 8. juna, drugostepenu presudu Ratku Mladiću optuženom za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

General Mladić pojaviće se na izricanju konačne presude koje je zakazano za 15.00 časova.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Mladić je uhapšen u Srbiji i izručen Hagu 2008. godine. Od tada je u Haškom pritvoru i lošeg je zdravstvenog stanja.