vrs.jpg

Premijer Republike Srpske Radovan Višković sastao se juče s predstavnicima BORS i Udruženja “Veterani Republike Srpske” gdje je, skoro doslovno, ponovljeno sve ono što vlast obećava nekadašnjim borcima VRS posljednjih mjeseci.

Od toga da će u bliskoj budućnosti, odnosno od januara sljedeće godine, visina mjesečnog boračkog dodatka iznositi tri KM, pa do toga da Vlada Srpske nastoji da “konstantno poboljšava status ove populacije”.
Inače, isplata mjesečnog dodatka u iznosu od 2,2 KM, koja je po ranijem dogovoru trebalo da krene od oktobra, za najveći broj bivših pripadnika VRS i dalje je pusto obećanje, budući da u opštinskim i gradskim odjeljenjima za boračka pitanja još nisu završili s evidentiranjem svih zahtjeva za isplatu dodatka.

Ostojić zahvalan premijeru

– Vlada je nedavno povećala osnovicu za isplatu invalidnina, kao što će od iduće godine mjesečni borački dodatak biti povećan na tri KM za svaki mjesec učešće u zoni borbenih dejstava – saopšteno je poslije sastanka premijera s predstavnicima BORS i Udruženja Veterani Republike Srpske.

Predsjednik BORS, Radan Ostojić, zahvalio se premijeru na dosadašnjoj podršci boračkim kategorijama, dok je predsjednik Skupštine Veterana Republike Srpske, Duško Vukotić, istakao da će ponovo biti aktivirana radna grupa koja čini koordinaciju svih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u vezi sa poboljšanjem statusa boraca u Republici Srpskoj.

S druge strane, iz Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” za Srpskainfo kažu da nisu bili pozvani na jučerašnji sastanak s premijerom.

– To je bio sastanak premijera s udruženjima koje vlast drži pod kontrolom. Mi nismo dobili poziv na sastanak. Tražićemo razgovor, imamo ideja i zahtjeva koje želimo predstaviti. Očekujemo da će nas pozvati – kaže za Srpskainfo potpredsjednik Udruženja Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS, Nedeljko Klincov.

Pravi i lažni borci

Dodaje da reviziju boračkih statusa, odnosno utvrđivanje ko je bio pravi, a ko lažni borac, niko ne pominje, iako je to, kako ističe, glavni zahtjev tog udruženja. Međutim, Klincov kaže da nije preveliki optimista da će do toga brzo doći.

– Ne postoji istinski borac koji bi imao bilo šta protiv revizije. Naprotiv, svi to pozdravljaju i insistiraju da se revizija što hitnije uradi. Problem je u tome što bi za vlast to bio udarac isto kao za lažne borce. To su njihovi birači, pa ih razumijem – kaže Klincov.

Ističe da je o toj temi već ranije razgovarano s ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Danijelom Egićem.

– Ministar nam je tada rekao da je revizija političko pitanje, te da je stečeno pravo teško oduzeti. Očigledno se nalazimo u vrzinom kolu, ali nećemo odustati od naših zahtjeva – poručuje Klincov.

Prema nekim podacima, broj bivših boraca VRS, po sadašnjim evidencijama, iznosi oko 200.000.

Iz Udruženja Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS tvrde da se na spiskovima nalazi blizu 70.000 onih koji rata nisu ni vidjeli