Jasmin Keserović / Sead Kasupović - Foto Tužilaštvo BiH

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnice protiv Jasmina Keserovića, Senada Kasupovića i Armena Dželka. Oni su optuženi za terorizam, organizovanje terorističke grupe, i javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Svi su već u pritvoru. Keserović se tereti da je početkom 2013. iz Turske ilegalno prešao u Siriju, sa namerom da se priključi strukturama takozvane Islamske države.


Nakon što se priključio tim formacijama, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima terorisali stanovništvo, Keserović je zajedno sa drugim osobama iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani Islamske države u sirijskim gradovima Haritan, Mimbidž, Raka i Al-Bab.

Optuženi je bio u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije promenila ime u "El Aksa", sve do sloma i poraza Islamske države krajem 2019. godine, kada se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan pravosuđu BiH.

Senad Kasupović (40), iz Grabovca, kod Velike Kladuše, 12. jula 2013. napustio je BiH i otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gde se pridružio ID-u, koji je SB UN proglasio terorističkom organizacijom. U Tužilaštvu navode da je Kasupović u Siriji boravio šest godina, odnosno do 19. decembra 2019. i koristio se imenom Muatesim.