Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš danas je u naselju Orah u federalnoj opštini Ravno pustio u rad novoizgrađenu trafostanicu zahvaljujući kojoj su srpski povratnici nakon 25 godina dobili električnu energiju.U prijeratnom periodu u ovom selu koje je pripadalo opštini Trebinje bilo je 25 domaćinstava, a sada je obnovljeno petnaestak kuća čiji su domaćini godinama bez struje, vode i puta.
Čordaš je ozvaničio i početak radova na obnovi osam stambenih jedinica za srpske povratnike na području opštine Ravno koje će biti završena za tri mjeseca, a za koje je Ministarstvo izdvojilo oko 170.000 KM.
Resorno ministarstvo finansiralo je elektrifikaciju sela Orah sa 101.000 KM, opština Ravno je propratne radove pomogla sa 15.000 KM, dok je trebinjsko preduzeće "Elektro-Hercegovina" postavilo stubove.
"Drago mi je što ljudi nakon toliko godina izgnanstva nisu izgubili volju da se vrate na svoja ognjišta", rekao je Čordaš, ističući da će Ministarstvo kao i u ranijem periodu pomagati povratnička sela na ovom području.
On je istakao da čovjeku ništa ne znači obnova kuće ako nema uređenu infrastrukturu, dodajući da nije isključena mogućnost da Ministarstvo pomogne i izgradnju vodovoda i puta.Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović izrazio je zadovoljstvo što će povratnici u selo Orah nakon više od dvije decenije dobiti struju i da će im to biti dodatni podsticaj da češće dolaze.
On je napomenuo da je opština finansijski pomogla elektrifikaciju tog, ali i ostalih naselja na području te lokalne zajednice.
"To se uglavnom odnosilo na pripremu dokumentacije i dio radova. Žalosno je što je trebalo toliko vremena da se uradi elektrifikacija, ali ima još mjesta u ovoj opštini koje nemaju električnu energiju", rekao je Šimunović, koji je zahvalio resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske na uloženim sredstvima.
Šimunović je istakao da je obaveza vlasti na svim nivoima da se stvore minimalni uslovi za povratak, dodajući da je taj minimum bar struja u domu.

Mještanka sela Orah Slavka Sekulović kaže da je danas osjetila život kada je svjetlost sijalice nakon 25 godina obasjala njen dom."Zamislite život sa šterikom. To je vrlo teško, ali naša želja da se vratimo na svoja ognjišta jača je od svih tih teškoća", kaže Slavka i dodaje da im još nedostaju voda i put da bi doveli u normalu život u ovom selu.
Mještanin sela Orah i odbornik u Skupštini opštine Ravno Stevo Putica rekao je da je danas veliki dan za ovo mjesto, izražavajući zahvalnost Vladi Republike Srpske koja im je i do sada pomagala u popravci puteva, obnovi 15 kuća, te elektrifikaciji.
"Prijeko nam je potrebno voda. Nedostaju nam dva kilometra vodovoda i nadamo se da ćemo uskoro i to goruće pitanje riješiti", kaže Putica.
Pripreme za elektrifikaciju počele su prije više od tri godine. Radovi su trajali duži vremenski period jer prethodno trebalo deminirati teren, s obzirom da je selo bilo okruženo minskim poljima.
Povratnici kuće obnavljaju uz pomoć Vlade Republike Srpske i vlastitim sredstvima.
SRNA