Tomislav Momirović (Foto: srbija.gov.rs) -
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima BiH u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, Momirović je pojasnio da Srbija ne želi da finansira aerodrom koji će koštati između 80 i 100 miliona evra, a da kontrolu neba ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska.

- Mi želimo da podržimo BiH da ona kontroliše nebo iznad svoje zemlje. Ukoliko ona to ne može iz raznih razloga, mi smo spremni da to uradi naše regulatorno telo SMATSA - rekao je Momirović.

On je podsjetio da SMATSA nije samo nacionalno tijelo, nego regionalno, s obzirom na to da njeno vlasništvo čine Srbija i Crna Gora, u srazmjeru vlasništva Srbije 93 odsto, Crna Gora sedam odsto.

- Otvorili smo jedno kompleksno pitanje, koje je političko i strateško i njega takođe planiramo da riješimo u narednih godinu dana, svakako pre izgradnje našeg aerodroma, kako bismo zaštitili interese imovine Srbije u Republici Srpskoj - rekao je Momirović.

Što se tiče projekta Aerodroma Trebinje, on je rekao da je raspisana javna nabavka za izbor izvođača za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

- Mi smo odvojili oko 240 miliona evra za pitanje eksproprijacije. Trebalo bi na jesen da krenemo u eksproprijaciju. Računam da će građevinsku dozvolu dobiti do kraja godine i mislim da sledeće godine možemo da krenemo u izgradnju - dodao je on.