Institut za javno zdravstvo - Foto: RTRS
Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da je plan vakcinacije protiv virusa korona u fazi razrade i da bi iduće sedmice trebalo da bude dostavljen Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

- Naš prijedlog je da među prvima vakcinu protiv virusa korona prime stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, te visokorizične osobe u smislu njihovog zdravstvenog stanja - rekao je Zeljković za Glas Srpske.

On je naglasio da je dobro što je Srpska iskazala spremnost i "stala u red" za nabavku ruske vakcine protiv virusa korona.

Zeljković je naveo da je još mnogo nepoznanica u vezi sa vakcinom, da se ne zna da li je monodozna, ni koliko će trajati imunitet kod osoba koje se vakcinišu.

Prema njegovim riječima, planirana je nabavka milion vakcina za skoro 100 odsto populacije Republike Srpske, čime bi se stvorio imunitet kod oko 90 odsto osoba, ali da je još rano rano govoriti o tome jer su to još inicijalni pregovori.

S obzirom da su u toku pripreme za početak nove akademske godine, Zeljković je rekao da Institut priprema preporuke za visokoškolske obrazovne ustanove u Srpskoj koje će dostaviti resornom ministarstvu.

- Pošto je riječ o punoljetnim građanima, oni moraju poštovati mjere koje su trenutno na snazi, a osim toga, tokom održavanja nastave moraće se poštovati fizička distanca - istakao je Zeljković.