Do izbora novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) funkciju vršioca dužnosti direktora obavljaće Đuro Knežević, odlučeno je na današnjoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara BiH.stanic-razrijesen.jpg

Đuro Knežević je do sada obavljao dužnost zamjenika direktora SIPA-e, a na poziciju vršioca dužnosti direktora izabran je nakon isteka mandata dosadašnjem direktoru Perici Staniću. Mediji su u više navrata isticali kako je Knežević funkcioner blizak HDZ-u BiH.

Kompletna konkursna procedura za izbor direktora SIPA-e davno je završena, s tim što je imenovanje blokirano u Savjetu ministara BiH. Još uvijek aktuelni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić predložio je da se za direktora ponovo imenuje Stanića koji je blizak SDS-u.

S ovim prijedlogom se nije složio HDZ BiH koji je putem svojih ministara u Savjetu ministara BiH zaustavio imenovanje rukovodećih funkcionera bezbjednosnih agencija. Ranije je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno kazao kako će imenovanje novih direktora SIPA-e i OBA-e izvršiti novi saziv Savjeta ministara BiH.

Obzirom na to da se Stanić morao vratiti na posao u Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, gdje je radio prije imenovanja za direktora SIPA-e, Savjet ministara BiH moralo je imenovati njegovog zamjenika za vršioca dužnosti direktora.

Mandat Staniću istekao je 5. novembra 2019. godine, a mandat zamjeniku direktora SIPA-e Đuri Kneževiću ističe 26. maja 2022. godine.