Republika Srpska - Foto: RTRS
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović optužio je Srbiju da "razara na Balkanu i da nema gdje nije pravila problem u posljednjih 30 godina", a Rusiju da "razara Ukrajinu". Iz Republike Srpske i Srbije osudili su ovu izjavu, poručivši da su sačuvali mir ne zahvaljujući Izetbegoviću, već uprkos njemu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je /nekadašnji lider Bošnjaka/ Alija Izetbegović žrtvovao mir za muslimansku državu koju nije dobio, jer su Srbi, kao autohton narod na ovim prostorima, uspjeli da odbrane svoje kuće i imanja, a da predsjednik SDA Bakir Izetbegović podlo i uporno pokušava da obmane nedavno rođene da je Srbija ratovala u BiH, čime želi da poruči da je BiH muslimanska i svi koji nisu muslimani su odnekud došli.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić osudio je izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića u kojoj optužuje Srbiju za izazivanje nemira u regionu, naglasivši da upravo bošnjački politički faktor za cilj ima opstrukcije i izazivanje nemira.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija sačuvala mir u BiH, ali ne zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću, već uprkos njemu.

- Mir u BiH nije odluka Izetbegovića, ali jeste Srbije i Republike Srpske. Da se Izetbegović pita, BiH bi nestala u krvoproliću, zato i prebrojava Srbe i Bošnjake i zato poziva na ukidanje Republike Srpske. Zato i poslije sedam godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici još uvijek nemamo imena ni izvršilaca ni nalogodavaca - rekao je Vulin.