Beograd  (Foto:Tanjug / NIKOLA ANDJIC) -
Direktor policije Vladimir Rebić kaže za RTS da je policija tokom sinoćnjih protesta "krajnje uzdržano reagovala", te da je oko 23.00 upotrebila hemijska sredstva. Povrijeđena su najmanje 43 policajca. Uhapšene 23 osobe zbog nereda, kaže Rebić. Zapaljeno pet policijskih vozila, a povrijeđena su i tri konja.

Vladimir Rebić kaže da je bilans sinoćnjih protesta i nereda u Beogradu "izuzetno ozbiljan" što se tiče policije.

- Imali smo 43 povrijeđena policijska službenika, vjerovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o povrijeđenih 17 demonstranata - rekao je Rebić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Privedena su 23 huligana, kaže Rebić navodeći da je među njima i Damnjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član Dveri Srđan Nogo takođe označen kao organizator upada.

Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata.

- Mislim da je policija dugo bila uzdržana do krajnjih mjera, upotrebili smi fizičku snagu tek kad je ona bila upotrebljena prema nama, krajnje uzdržano smo postupali, hemijska sredstva smo upotrebili tek oko 11 sati, na kraju je i konjica morala da interveniše. Ipak smo uspjeli da ih sve rastjeramo, videćemo na osnovu video-zapisa sa kamera da identifikujemo sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama - napominje Rebić.

Prema njegovim rečima, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povrijeđena su i tri konja.

Policija je, ističe direktor policije, ipak uspjela da uspostavi javni red i mir za nekoliko sati.

- Policija je tu da zaštiti državnu imovinu ali i život i zdravlje ljudi. Ponosan sam na ljude koji su radili sinoć - rekao je direktor policije.