Španski premijer Marijano Rahoj rekao je da u Kataloniji danas nije bilo referenduma o nezavisnosti, prenosi Reuters.


“Naš zakon prava je i dalje na snazi. Oduvijek sam vjerovao da je moja obaveza čuvati zakon i potruditi se da se on poštuje. Velika većina Katalonaca odbila je da učestvuje u izazovu otcjepljenja. To je neupitno. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon. Kroz istoriju Španci su uvijek uspijevali da prevazižemo najteže razlike i teškoće. Primjer smo cijelom svijetu”, poručio je Rahoj u obraćanju naciji.
Istovremeno, katalonske vlasti saopštile su da je 761 osoba povrijeđena u današnjim sukobima građana i policije. Veći incidenti zabilježeni su u Barseloneti kada su građani pokušali da spriječe policiju da uđe u jednu zgradu gdje je bilo glasačko mjesto.
Biračka mjesta zatvorena su u 20.00 po lokalnom vremenu, a glasačke kutije odnesene na tajne lokacije.
Vođa britanskih laburista Džeremi Korbin pozvao je britansku premijerku Terezu Mej da razgovara sa španskim premijerom i pokuša zaustaviti policijsko nasilje.
Katalonsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je povrijeđeno 465 osoba. Dvoje teško povrijeđenih hospitalizovano je u Barseloni.
Kako piše britanski “The Guardian”, prije glasanja zaplijenjeno je oko milion glasačkih listića. Španska i katalonska policija objavile su detaljnije podatke o zatvorenim biralištima:
– Španska nacionalna policija zatvorila je ukupno 46 birališta;
– Civilna garda zatvorila je još 46 birališta;
– Katalonska policija, Mossos, saopštila je da je zatvorila 244 birališta.
Katalonska vlada je navela da je za danas pripremljeno 2.000 birališta.
Agencije