Okupljanje vodećih energetskih stručnjaka iz regiona i Evrope, kao i donosioca odluka, 5. i 6. marta u Trebinju pokazaće gdje se region nalazi kada je riječ o energetskoj tranziciji i investicijama u obnovljive izvore energije.energetski-samit.jpg

Dvodnevni Samit energetike Trebinje - SET 2020, pod sloganom "Energetska budućnost zapadnog Balkana", organizuju grad Trebinje, firma SET i ERS pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Skup će biti mjesto na kojem će region predstaviti investicione potencijale, prije svega, u obnovljive izvore energije.

Svoje viđenje promjena koja se dešavaju daće čelni ljudi najvećih državnih energetskih kompanija u regionu (spisak svih učesnika) - Elektroprivrede RS (ERS), Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), Elektroprivrede BIH (EPBiH), Elektroprivrede Srbije (EPS) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Luka Petrović, generalni direktor ERS, govoriće o planu ove kompanije da u narednih deset godina izgradi 1.000 MW u obnovljivim izvorima energije, a od Bajazita Jašarevića, direktora EP BiH, učesnici skupa će iz prve ruke moći da saznaju sve o najnovijem projektu - gradnji vjetroelektrane Vlašić.

Kako se s istim problemima suočavaju državne kompanije u EU govoriće Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje u Hrvatskoj elektroprivredi, kao i Mitja Tašler, direktor firme Termoelektrarna Šoštanj, koja posluje u sastavu kompanije Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Aleksander Mervar, direktor slovenačke kompanije ELES, pokušaće da objasni gdje su u svemu tome operatori prenosnog sistema.

O tome kako regionalna kompanija može da postane evropski koncern govoriće Borko Torbica, potpredsjednik Elnos grupe, dok će Stefan Krneta, direktor banjalučkog startapa Dvelt, predstaviti softver koji je osvojio Evropu.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, podsjetiće još jednom region šta su obaveze na putu ka EU, ali i moguća rješenja.

SET 2020. posvetiće pažnju i energetskoj efikasnosti, kao jednom od najvećih potencijala regiona. Kako u tome može pomoći ESCO model govoriće Ankica Barbulov, ESCO konsultant, dok će Bojan Bogdanović, Principal Fund Manager, Renewable District Energy, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), predstaviti projekte koje je ova banka započela kako bi podržala korišćenje OIE u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja.

Stiglo 250 prijava

Organizatori pozivaju sve zainteresovane kompanije i pojedince da se registruju za ovaj skup putem online prijave na linku, imejla [email protected] , ili telefona +387 59 222 536, najkasnije do 28. februara.

Aleksandar Branković, direktor firme SET d.o.o., koja je jedan od organizatora prvog samita, kaže da se do sada prijavilo više od 250 učesnika.

"Region je pokazao veliko interesovanje za SET 2020, što govori da je ovakav skup bio više nego potreban. Skoro svi kapaciteti su popunjeni, ali ukoliko interesovanje bude još veće, mi ćemo obezbijediti uslove da svi koji budu želeli imaju mogućnost da učestvuju na samitu", naveo je Branković.