U Republici Srpskoj registrovana su četiri nova slučaja zaraze korona virusom, saopštio je ministar zdravlja Alen Šeranić.

novi-slucajevi-srpska.jpg

 

U pitanju su muškarac i žena koji su boravili na skijanju u Austriji, gdje su bili u kontaktu sa zaraženima iz Hrvatske, te par iz Slovenije.

- Nakon povratka u Republiku Srpsku lica su se javila u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nakon uzetih briseva potvrđeno je da su zaraženi. Važno je da se sva zaražena lica osjećaju dobro - istakao je Šeranić.

Virusom korona u Republici Srpskoj zaraženo je ukupno osomoro lica. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 376 osoba, a u izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru petoro lica.

Za tri lica se čekaju rezultati nalaza.

Ministar Šeranić je podsjetio da u Srpskoj nije proglašeno vanredno stanje, već da su uvedene vanredne, odnosno preventivne mjere.

Šeranić zahtijeva od građana da laboratotijske nalaze na rade u privatnim laboratorijama jer one nisu ovlaštene za to i ne mogu garantovati validnost testiranja na virus korona. Testiranje uzoraka na virus korona vrši Univerzitetski klinički centar u Banjaluci za svoje pacijente, a za one iz drugih bolnica to čini Institut za javno zdravstvo Srpske.

- Zdravstveni profesionalci će procijeniti da li osoba treba da radi takvu listu nalaza. Za sve one koji ne poštuju Zakon, koji kaže da je zabranjeno obavljanje mikrobiološke djelatnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama, podrazumijeva veoma visoke kazne - rekao je on.

Podsjećamo, do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja

Mjera obustave nastave u školama i fakultetima donesena je kako bi se smanjio rizik zbog velike mobilnosti učenika i studenata.