IMG_2104_resized_20230529_012558130.JPG (546 KB)

U okviru programa „Gradovi i sela budućnosti“, projekta „EU4 Business Recovery“, u trebinjskom gradskom parku danas su održana predavanja i postavljena interaktivna izložba , a ukazano je na važnost „pametne poljoprivrede“ i digitalizacije u ovoj i drugim oblastima.

Cilj projekta je unapređenje postojeće poljoprivredne proizvodnje upoznavanjem poljoprivrednika sa digitalnom i održivom ekonomijom, načinima upravljanja resursima i slično, ali i angažovanje svih građana da, koliko to oni mogu, preduzmu mjere za zaštitu klime, poljoprivrede i razvoja sela.

Željka Vidović, menadžer projekta „EU4 Business Recovery“ je navela da je u toku javni poziv poljoprivednim proizvođačima.

„Poziv je otvoren do 16. juna, mogu se prijaviti svi registrovani poljoprivredni proizvođači u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje, a najviši iznos novca koji mogu zatražiti je 300 hiljada KM, ukoliko ispune sve uslove iz poziva“, rekla je ona.

Zamjenik gradonačelika Trebinja Dražen Bošković istakao je da su današnja edukativna predavanja značajna da se što veći broj Trebinjaca upozna šta se realizuje u njihovom gradu i koji su programi podrške u BiH, a tiču se održivog razvoja.

„ Pored poljoprivrede, tu su i turizam i energetika, oblasti koje su, takođe, značajne za razvoj Trebinja. Poljoprivrednici će se upoznati i sa novim programom podrške poljoprivredi. Grad Trebinje je i do sada, a i ubuduće će podržavati poljoprivredne proizvođače“, precizirao je on.

Bošković je podsjetio i na ranije projekte , poput sanacije uskotračne pruge u biciklističku stazu, kao nove turističke ponude koju sufinansira EU i vlada Njemačke, te opremanje novog mjesta za prodaju poljoprivednih proizvoda kod zgrade „Neimarstva“.

„Uvjereni smo da su ovi uspješno realizovani projekti dobar signal da Trebinje bude prepoznato i u budućnosti“ ističe on.

IMG_2127_resized_20230529_012732289.JPG (531 KB)

IMG_2111_resized_20230529_012635529.JPG (520 KB)