tepavcevic- zeljko.jpg

Sindikat zaposlenih u "Elektroprivredi Republike Srpske" najavio je za kraj juna štrajk radnika u RiTE Ugljevik i Gacko, ukoliko uprava preduzeća ne isplati regres.

“Po kolektivnom ugovoru, uprava preduzeća ima rok do 30. juna da izmiri tu obavezu. Dogovorili smo se da, ukoliko ne bude isplaćen, idemo u obustavu rada”, rekao je Zoran Mićanović, predsjednik sindikata nakon sastanka predstavnika sindikalnih organizacija u Ugljeviku.

Željko Tepavčević, predsjednik sindikalne organizacije RiTE Gacko rekao je kako matično preduzeće vrši udar na kolektivni ugovor i pokušava da umanji radnička prava.

U vrijeme pandemije, kada niko nije mogao znati kakva to pošast dolazi i kakve posljedice nosi, očekivali smo od uprave ERS-a da nam ponude pomoć i nagrade radnike, jer su, radeći u sistemu i po 12 sati, dovodili sebe i svoje porodice u opasnosti kako bi Republika Srpska mogla da funkcioniše.

U sklopu mjera koje je Elektroprivreda Republike Srpske propisala tokom pandemije jasno stoji da ERS namjerava da isplati regres, samo želi da, zbog negativnog uticaja pandemije na poslovanje preduzeća, isplatu prebaci za treći ili četvrti kvartal uzimajući u obzir i činjenicu da je u drugom kvartalu većina radnika uglavnom bila pošteđena od dolaska na posao.

Sindikalci su, takođe, optužili upravu da je frizirala poslovne rezultate. Naime, kako su rekli, mješoviti holding je prijavio dobit od 33 miliona maraka, dok su zavisna preduzeća koja su sastavni dio njega u gubitku većem od 30 miliona maraka.

Ocijenili su kako postojeći model funkcionisanja ERS-a “ubija” zavisna preduzeća, te najavili kako će uskoro predložiti svoj model poslovanja koji bi bio održiv.

Ako je suditi po dosadašnjem “modelu” poslovanja dvojice “glavnih” sindikalaca teško da će to donijeti dobrobit preduzeću i radnicima.

Već smo pisali da su prvi sindikalci poput Mićanovića u ERS-u, zaposlenog u TE Ugljevik i Željka Tepavčevića predsjednika Konfederacije sindikata RS koji je zaposlen u Termolektrani Gacko iz one grupe ljudi koji dugo uživaju u “državnim blagodetima”.

Od našeg izvora bliskog ovoj dvojici sindikalaca saznajemo, o čemu smo ranije pisali, da obojica imaju više hotelskih računa od bilo kog zaposlenog u sistemu Elektroprivrede Srpske.

Zoran Mićanović je bio i jedan od direktora u sistemu Elektroprivrede Srpske i nije ispustio nijednu “blagodet” te fotelje. Naprotiv –iskoristio je i više nego što ona pruža….

I sada dva „glavna“ sindikalca traže radnička prava. I to regres u roku koji su oni zacrtali. Ne mare što su mnogi u prethodnom periodu zbog pandemije ostali bez posla čime je ugrožena egzistencija brojnih porodica.

Ali Tepavčeviću i Mićanoviću to nije bitno.

Pitanje je zašto u nekom ranijem periodu nisu reagovali na sve povlastice koje su zaposleni u ERS-u imali, a koje nisu baš bile u skladu sa kolektivnim ugovorima. Tada su ćutali i sve to, kao i mnogo više, koristili.

Vjerovatno je Tepavčeviću regres neophodan , jer je ostao bez prihoda od već "čuvenog" profesora Papovića čiji je bio jedan od najredovnijih „klijenata“.

Od kada je ta „slavina“ prestala da „curi“ Željko Tepavčević je glasniji u borbi za radnička prava.

Čini se ipak da „galami“ zbog ličnih interesa i koristi, a sve pod plaštom borca za prava radnika.

I dok se on bori za „radnička prava“, nadležni organi trebali bi da preispitaju njegovu odgovornost u aferi „Papović“ .