Rekordan "ulov": Interpol zaplijenio robu vrijednu 5,7 milijardi dolara

Interpol je saopštio da je njihova najveća ikada operacija zapljene vatrenog oružja širom Srednje i Južne Amerike rezultirala oduzimanjem hiljada komada ilegalnog oružja i droge vrijedne 5,7 milijardi dolara, nakon do sada neviđene saradnje 15 zemalja.

Međunarodna policijska organizacija je saopštila da su vlasti uhapsile 14.260 osoba u operaciji "Okidač IX", koja je trajala između 12. marta i 2. aprila.

Tokom operacije je pronađeno 8.263 komada nedopuštenog oružja i gotovo 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tone sredstava za proizvodnju narkotika, navodi Hina, prenosi Index.hr.

U akciji su učetvovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Do operacije je došlo u trenutku kad je Meksiko, uz podršku šesnaest američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podigao tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD-a, s ciljem da ih proglase odgovornim za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice.

Više od polovine "kriminalnog oružja" koje je oduzeto i pronađeno u centralnoj Americi potiče iz SAD-a, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF. Ta brojka za Meksiko iznosi 70 odsto, a 80 odsto za ostale karipske zemlje.